ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

EQT storsamlar internetstjärnor

  • It-entreprenören Hjalmar Winbladh Foto: Jesper Frisk
EQT ska öka investeringarna i internet, kan Di avslöja. Därför anställer riskkapitalbolaget internetkändisen Hjalmar Winbladh, grundare av Sendit, Rebtel och Wrapp.
Dessutom ska Lars Jörnow från spelbolaget King och Kees Koolen, från Booking.com och Uber, börja på EQT. 

Internetpionjären Hjalmar Winbladh har startat och drivit internetbolag i 20 år. I december lämnade han över vd-skapet i rabatt- presentkortsföretaget Wrapp. Nu är det slut på att vara sin egen, i stället ska han bli anställd på Wallenberganknutna EQT Partners.

”Nu kan nästa generation ta vid. Jag har nått en period i livet där jag vill hjälpa andra entreprenörer att bygga bolag, bidra med mina erfarenheter, både bra och dåliga”, säger han till Di.

Och det vill han göra med EQT:s djupa fickor.

”EQT har en fantastisk plattform, och jag får dessutom möjligheten att bygga upp ett team för den här typen av investeringar.”

I det ingår Lars Jörnow, som sagt upp sig från King, där han har varit med om att bygga upp spelsuccén Candy Crush Saga.

Och det tar inte slut där. Kees Koolen, som byggde upp Booking.com och nu bland annat är rådgivare till det extremt snabbväxande taxiappföretaget Uber, ska också börja på EQT, men på deltid. 

Di har tidigare rapporterat att EQT överväger att starta en jättefond för it-investeringar. Den typen av information får riskkapitalbolaget inte kommentera, på grund av amerikanska marknadsföringsregler. Men denna trio av internetentreprenörer anställer man knappast av en slump.

”Vi ska primärt satsa på tillväxtinvesteringar. När vi har ett team på plats ska vi också kunna investera i tidiga faser. Vi kan också vara en bra medinvesterare och hjälpa amerikanska bolag att etablera sig globalt, som Kees gjort med Uber”, säger Hjalmar Winbladh.

Hjalmar Winbladh var medgrundare till Sendit, som Microsoft köpte 1999, och har sedan grundat och drivit bland annat Rebtel och nu senast Wrapp. De senaste fem åren har han varit en del av EQT:s nätverk. Han sitter bland annat i styrelsen för portföljbolag Sportradar, som levererar livedata från exempelvis fotbollsmatcher till oddsbolag.

Hjalmar Winbladh var också delaktig i EQT:s investering i det tyska e-handelsbolaget Internetstores och satt i styrelse för förlaget Springer Science+Business Media när EQT var delägare.

”Jag har jobbat med EQT i flera år och den passion jag har för att stötta entreprenörer, delar jag med många andra på EQT. Jag vet vem jag går i säng med”, säger Hjalmar Winbladh.

Tyck till