1515

Stockholmsbörsen: <br />Uppåt trots valutachock<br />

Torsdagen präglades av slagig handel på Stockholmsbörsen och nere på kontinenten.

Nyheten om att Schweiz slopat sitt valutagolv fick schweizerfrancen att rusa vilket tog många av de europeiska handelsplatserna från tydligt plus till minus.

Strax efter klockan 11.00 noterades OMXS30-index på 1.438, motsvarande en uppgång med 0,2 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 6 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index ned 0,6 procent och tyska DAX backade lika mycket.

Den kraftiga förstärkningen av schweizerfrancen stärkte ABB 2,8 procent i Stockholm, aktien var samtidigt ned drygt 5 procent på den schweiziska börsen. Hexagon, som också har anknytning till Schweiz, föll nästan 6 procent.

Stigande basmetaller hjälpte Boliden, onsdagens jumbo inom OMXS30, som steg 0,8 procent. Även Lundin Mining rekylerade vid öppningen, men mattades senare.

Sektorsvis bidrog bankerna till att lyfta Stockholmsbörsen storbolagsindex.

De svenska storbankerna steg mellan 0,1 procent och 1 procent, starkast gick Handelsbanken.

Trots att Pareto sänkt Getinge till sälj från behåll klättrade aktien 0,4 procent. Medicinteknikbolaget har haft fyra tunga dagar efter vd-avhoppet.

Mot index gick Kinnevik som backade 1,1 procent, Securitas var ned 1 procent och Ericsson minskade 0,9 procent.

Eniro rekylerade upp 3 procent efter onsdagens dryga 13-procentiga ras då Dagens Industri skrivit att sökbolagets långivare försökt att pressa fram en nyemission.

Kappahl steg 4,9 procent efter onsdagens rapportmiss som tog aktien 9 procent lägre.

För Husqvarna såg det tristare ut efter ett tapp på 3,5 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll.

Lucara Diamond fortsatte sin resa söderut, 7,5 procent retirerade aktien. Sedan årsskiftet är diamantbolaget ned 17 procent.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?