1515

Räntor och valutor: Galen rusning för schweizerfrancen<br />

Schweizerfrancen stärktes kraftigt mot andra valutor på torsdagsförmiddagen sedan Schweiz centralbank, SNB, överraskat och sänkt styrräntan med 50 punkter till -0,75 procent och samtidigt slopar valutagolvet mot euron eftersom det inte längre anses berättigat.

Beskedet var initialt negativt för kronan som försvagades kraftigt mot schweizerfrancen, men även tappade några ören mot euron och dollarn. Mot de två senare valutorna hämtade den sig snabbt igen.

Strax efter klockan 11 handlas schweizerfrancen till 1,01 mot euron, efter att tidigare ha stärkts med som mest hela 28 procent jämfört med före beskedet, till nivåer runt 0,86.

Kronan tappade initialt 25 procent mot schweizerfrancen, mot 10 kronor, men har nu hämtat sig något till cirka 9,35.

SNB konstaterar i ett pressmeddelande att valutagolvet infördes under en period av kraftig övervärdering av schweizerfrancen och en extremt hög osäkerhetsnivå på finansmarknaderna. Åtgärden skyddade Schweiz ekonomi. Även om schweizerfrancen fortfarande är stark så har övervärderingen minskat som helhet sedan valutagolvet infördes. Ekonomin har också haft möjlighet att dra fördel av denna fas för att anpassa sig till den nya situationen.

SNB uppger att de sänker räntan för att säkra att slopandet av valutagolvet inte leder till en olämplig åtstramning av de monetära förhållandena.

På räntemarknaden sjunker schweiziska tvåårsräntor och andra europeiska tvåårsräntor pekar också nedåt.

Tyska tioårsräntor har däremot rekylerat uppåt under förmiddagen efter nedgångar de senaste dagarna samtidigt som euron tappar lite mot dollarn. Onsdagskvällens oljeprisuppgång bidrar till högre marknadsräntor både i USA och i Europa.

Här hemma har ESV under förmiddagen redovisat en ny prognos där de spår att den offentliga sektorns finansiella sparande väntas uppgå till -2,0 procent av BNP i år och -1,3 procent 2016 och att statens budgetsaldo visar ett underskott på 69 miljarder kronor i år och underskott på 29 miljarder kronor 2016.

ESV konstaterar i rapporten att underskotten i de offentliga finanserna är stora och marginalerna till utgiftstaket är små de närmaste åren. I år bedöms inte marginalen vara tillräckligt stor för att kunna hantera normal osäkerhet och beslut om nya utgiftsökningar ryms därför inte under det tak som nu är beslutat.

SCB rapporterade att småhuspriserna steg knappt 1 procent i december från månaden före och ökade med 7 procent från ett år tidigare.

En tidigare uppgång i USA-räntorna gröptes ur efter SNB-beskedet, med tioårsräntan upp 1 punkt till 1,84 procent, från svensk stängning dagen före.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen, visade att den ekonomiska aktiviteten fortsatte att växa i en blygsam till måttlig takt i de flesta regioner under senare delen av november och december. Tillväxten i Dallas bromsade in till följd av nedgången i oljepriset.

Konsumtionen ökade i de flesta Fed-distrikt, med överlag blygsamma uppgångar i årstakt för detaljhandelsförsäljningen. Fordonsförsäljningen uppvisade samtidigt måttlig till stark tillväxt.

I eftermiddag publiceras i USA de första regionala industriindexen, i form av Empire Manufacturing och Philadelphia Fed Index. Den förra väntas stiga från -3,58 till 5,00 i januari, medan den senare väntas sjunka till 18,7 från 24,3 i december, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Torsdag kl 11.05 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 8:1075 (8:0622) Statsobl 2y 0,04 (0,05)
EUR/SEK 9:5166 (9:5000) Statsobl 10y 0,79 (0,79)
EUR/USD 1:1739 (1:1783) Räntegap/ty 31 (36)
US obl 10y 1,84 (1,83) Tysk obl 10y 0,48 (0,43)


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?