1515

Räntor och valuta: <br />Råvarupress på räntorna<br />

Sänkta tillväxtprognoser från Världsbanken lade sordin på stämningen på finansmarknaderna på onsdagen. Börserna var ned och räntorna sjönk till nya rekordlåga nivåer med fortsatt fallande råvarupriser, där kopparn stod i fokus på onsdagen. Som lök på laxen visade sig dessutom detaljhandeln i USA ha sjunkit kraftigt i december.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 5 punkter till 0,43 procent, efter att ha varit nere i nya rekordlåga 0,423 procent. Den svenska tioårsräntan sjönk 4 punkter till 0,79 procent. Också här noterades en ny rekordlåg notering - 0,786 procent.

"Den senaste rörelsen är relaterad till de fallande råvarupriserna. Inflationsförväntningarna sjunker och det påverkar obligationsräntorna. Marknaden har troligen prisat in QE och om du tror att ECB kommer att köpa obligationer de kommande ett till två åren är det inte vettigt att gå emot det, inte ens på dessa nivåer", sade Allan von Mehren, chefanalytiker vid Danske Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Det som tilldrog sig störst intresse på onsdagen var ett stort fall i kopparpriset, till nivåer som inte setts sedan 2009. Ett tag var priset ned 8 procent, men en viss urgröpning skedde senare och vid den svenska marknadens stängning var nedgången 4,5 procent.

En orosfaktor för finansmarknaderna är i vilken utsträckning de fallande råvarupriserna beror på ökat utbud och vilken roll som minskad efterfrågan spelar. Just kopparpriset brukar ofta ses som en ledande indikator för världsekonomin.

På det senare temat sänkte Världsbanken sin globala BNP-prognos för 2015 till 3,0 procent, från tidigare 3,4 procent i den senaste prognosen i juni. Framför allt är det för euroområdet som prognosen dragits ned, men även för Asien och vissa större tillväxtländer. Prognosen för den globala tillväxten 2016 sänktes också, till 3,3 procent från tidigare 3,5 procent.

EU-domstolen meddelade i ett utlåtande att ECB:s program för tillgångsköp, OMT, från 2012 "i princip" är förenligt med EU-lagstiftningen, så länge som vissa villkor uppfyllts. Programmet får inte innebära något direkt finansiellt stöd till enskilda stater och ECB måste också förklara skälen till att genomföra okonventionella åtgärder som OMT-programmet.

Detta bäddar enligt analytiker för att ECB utan problem kan gå vidare med att köpa statsobligationer, QE, vilket många tror kan bli aktuellt vid kommande räntemöte nästa vecka.

"Utlåtandet från EU-domstolens generaladvokat var så gynnsamt som det kunde vara för duvorna I ECB. Det finns inga allvarliga hinder för OMT … eller QE", skrev Nordeas chefanalytiker för Europa, Holger Sandte, i en kommentar.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk kraftigt med fallande råvarupriser, som pressar ned inflationen, spetsat med en svag detaljhandel. Den tioåriga statsobligationsräntan var ned hela 10 punkter till 1,83 procent och 30-årsräntan nådde nya rekordlåga 2,392 procent.

"Räntor över hela världen sjunker och vi är fortfarande de som ger högst avkastning, det säkraste stället, och det fortsätter att driva in dollar till denna marknad. Den övergripande bilden är viktigast av allt, mängden pengar som söker en trygg plats", sade Thomas Roth, senior statsobligationshandlare vid Mitsubishi Securities i New York, till Bloomberg News.

Detaljhandeln i USA sjönk oväntat mycket i december, med hela 0,9 procent från i november. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en betydligt mer blygsam nedgång på 0,1 procent.

Nedgången var den största på ett år och dessutom bred, långt bortom sjunkande bensinpriser. Försäljningen sjönk i nio av de 13 stora kategorierna i detaljhandeln. Exklusive bilar och bensin sjönk försäljningen med 0,3 procent, att jämföra med en väntad uppgång om 0,5 procent.

"Det var en svag siffra, men den kommer efter ett antal starka utfall och jag tror inte detta förändrar min generella känsla för läget för ekonomin och hushållen", sade Guy Berger, USA-ekonom vid RBS, till Bloomberg News.

Även andra bedömare var inne på att statistiken nog inte riktigt visar på det verkliga läget för de amerikanska konsumenterna, med tanke på det fallande bensinpriset och förbättringarna på arbetsmarknaden.

Vidare visade de amerikanska importpriserna den största nedgången sedan december 2008, till följd av det fallande oljepriset, vilket kommer att sätta en fortsatt press nedåt på inflationen.

Till kvällen släpper Federal Reserves sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 27-28 januari.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron till nya nioårshögsta nivåer efter EU-domstolens utlåtande om OMT, men dollarn försvagades igen efter den svaga detaljhandeln i USA och vid svensk stängning hade dollarn tappat svagt till 1,178 mot euron från 1,177 på tisdagen.

Den japanska yenen stärktes för fjärde dagen i rad i det oroliga klimatet och gick till 116,70 mot dollarn från 118,45 på tisdagen.

Den svenska kronan var i stort sett stabil till 8,06 mot dollarn och tappade 2 öre mot euron till 9,50.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?