1515

Räntor och valutor: Kronrally efter KPI<br />

Kronan på onsdagen efter att svensk KPI överraskat på uppsidan i december, vilket lättar trycket på Riksbanken att i närtid vidta okonventionella åtgärder. Kronförstärkningen gröptes dock ur en del under dagen, särskilt mot en allt starkare dollar.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan steg 2 punkter till 0,83 procent medan den tyska tioårsräntan steg 1 punkt till 0,48 procent. Den svenska tvåårsräntan steg 2 punkter till 0,05 procent på inflationssiffran.

På marknaderna i övrigt stärktes dollarn och oljan fortsatte sin resa söderut, med nya stora nedgångar efter måndagens ras. Brentoljan handlades vid svensk stängning runt 46 dollar per fat och har sedan toppen i somras nu fallit 60 procent.

Det blev alltså stora reaktioner på valutamarknaden efter att den svenska inflationen i december kommit in ett par tiondelar över Riksbankens prognos. Från måndagen stärktes kronan 9 öre mot euron till 9:48 och 3 öre mot dollarn till 9:06.

"Det som sätter sin prägel på marknaden är att det omedelbara behovet av åtgärder från Riksbanken minskar. Det är en lättnad för Riksbanken, på kort sikt i alla fall", sade Jörgen Kennemar, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den svenska KPI-inflationen blev -0,3 procent i december, klart över de -0,6 procent som väntades i i SME Direks enkät och de -0,5 procent som Riksbanken hade räknat med. KPIF-inflationen var 0,5 procent, även det högre än marknadens 0,3 procent och Riksbankens prognos om 0,4 procent.

Det som framför allt stod för överraskningen i KPI var resor, där utrikes flygresor steg hela 57,3 procent mellan november och december, samtidigt som priset på paketresor ökade 6,7 procent.

"Det kan hänga samma med den långa julledigheten, som kan ha drivit upp efterfrågan och priset på resor", sade Jörgen Kennemar vid Swedbank.

Han konstaterade, liksom andra bedömare, att flygpriserna brukar stiger i december för att sedan rekylera ned igen i januari.

Framöver kommer inflationen att bli en dragkamp mellan det fortsatt sjunkande oljepriset och den försvagade kronan, som höjer importpriserna, och det råder lite blandade uppfattningar bland analytiker om botten i inflationen nu är nådd.

Handelbanken menar att kronförsvagningen kommer att lyfta inflationen framöver, tillsammans med en högre trend för tjänstepriser och inhemskt pristryck. Nykredit menar å andra sidan att oljepriset lär pressa inflationen än mer.

"Sedan datat till inflationssiffran samlades in har oljepriset fortsatt att falla, trots en kronförsvagning, vilket utgör en nedåtrisk på importterad inflation och på sikt, via andrahandseffekter, även på totalaggregatet", skrev Henrik Eriksson och Joel Hartman vid Nykredit i Stockholm i ett marknadsbrev.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik var den öppna arbetslösheten 4,3 procent i december, ned från 4,7 procent för ett år tidigare. Arbetsförmedlingen noterade dock att arbetslösheten inte faller i riktigt samma takt som tidigare. Antalet lediga platser är fortsatt högre än för ett år sedan och varslen är färre.

I Storbritannien sjönk KPI-inflationen oväntat mycket i december, till 15-årslägsta 0,5 procent, från 1,0 procent i november. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en inflation på 0,7 procent. Detta fick pundet att försvagas på bred front.

Genom att inflationen nu är mer än 1 procentenhet från Bank of Englands inflationsmål tvingas nu BOE-chefen Mark Carney skriva sitt första brev till finansministern och förklara varför inflationen är så låg.

Mark Carney sade till BBC att han räknar med att fallande oljepriset kan få inflationen att sjunka ytterligare de kommande månaderna, och att den låga inflationen gör att räntorna nu troligen kommer att behöva höjas mer gradvis och mindre än för ett år sedan.

Det sjunkande oljepriset pressade initialt ned USA-räntorna, men räntorna vände sedan upp igen och vid svensk stängning var den tioåriga statsobligationsräntan tillbaka på samma nivå som vid måndagens stäning - 1,93 procent.

Från USA visade JOLTS att antalet lediga platser steg till 14-årshögsta 4,792 miljoner personer i december. Samtidigt var det färre som slutade sina jobb och färre nyanställningar jämfört med i november, och dessa både mått ligger fortsatt lägre än de var före finanskrisen.

Enligt NFIB:s småföretagsindex ökade nettoandelen småföretagare som planerar att höja lönerna till 17 procent i december, den högsta andelen sedan september 2007. Även andelen som uppger sig ha höjt lönerna steg. Den tröga löneutvecklingen i USA är en nyckelfaktor för när Federal Reserve kommer att börja höja räntorna. NFIB-index i sig steg dessutom till den högsta nivån sedan hösten 2006.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron, till 1:177 från 1:184 på måndagen, och handlas därmed runt nioårshögsta nivåer mot en euro som fortsätter att tyngas av spekulationer om att ECB i nästa vecka kommer att inleda köp av statsobligationer.

Mot yenen var dollarn rätt stabil runt 118:40 och den ryska rubeln försvagades med det fallande oljepriset till runt 66 mot dollarn, den svagaste nivån på en månad.

Kinas export ökade klart mer än väntat i december, +9,7 procent i årstakt. Importen sjönk samtidigt inte lika mycket som analytikerna räknat med.

"Kinas exportstatistik för december tyder möjligen på en viss förbättring i den globala importefterfrågan", sade Louis Kujis, Kinaekonom vid RBS i Hongkong, till Bloomberg News.


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?