1515

Räntor &amp; valutor: Svag ränteuppgång – stark dollar<br />

Europaräntorna visar små förändringar under måndagsförmiddagen, med tyska räntor 1 punkt upp överlag.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 118:70 mot yenen och 1:182 mot euron.

ECB har penningpolitiskt möte den 22 januari. Morgan Stanley, som tidigare tvekat om ECB ska agera med QE, har nu detta som huvudscenario. De tror att ECB kommer att annonsera köp av statsobligationer för 500 miljarder euro och köp av tillgångar från den privata sektorn på 100 miljarder euro.

En fungerande kompromiss för ECB kan vara ett "hybridprogram" där kärnan innebär att den finansiella risken delas inom eurosystemet, men med en möjlig tilläggskomponent som relateras till de enskilda centralbankernas risktagande.

Detta kan komma att tynga euron ytterligare, där takten i eurons nedgång bestäms av strukturen och omfattningen av QE-programmet, skriver Morgan Stanley i en analys som Bloomberg News tagit del av.

Creditsights konstaterar samtidigt i en analys, citerad av Bloomberg News, att ett QE-program på 500 miljarder euro inte är tillräckligt för att ECB ska nå målet om att expandera balansräkningen till nivån från början av 2012, och att det kommer att krävas betydligt större deltagande i de kommande långa reporna (TLTRO) för att nå detta.

CNBC rapporterar på måndagen, med hänvisning till icke namngivna källor, att ECB överväger ett QE-program med obligationsköp som baseras på de enskilda centralbankernas andel av kapitalbasen, men att inget ännu är avgjort.

Även USA-räntorna stiger något i Europahandeln med den tioåriga statsobligationen på 1,97 procent, efter att ha sjunkit under fredagskvällen, efter jobbrapporten.

Trots att antalet sysselsatta ökade mer än väntat och arbetslösheten sjönk mer än väntat valde marknaden att ta fasta på att timlönerna oväntat sjönk med 0,2 procent samtidigt som en oväntat stark ökning månaden före reviderades ned.

Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, sade i en intervju med Bloomberg News att jobbrapporten inte utgör någon direkt anledning till att överväga en tidigare höjning av styrräntan.

"Jag ser ännu ingen anledning till att justera min syn på när en första policyåtgärd förefaller lämplig. Dessa sunda siffror bidrog dock till bilden av en successiv förbättring" för ekonomin, sade Dennis Lockhart.

Den amerikanska statistikagendan är tunn i dag, måndag, då endast Feds samlade index för arbetsmarknaden (LMCI) publiceras.

Svenska räntor stiger svagt i inledningen, med den tioåriga statsobligationen på 0,83 procent.

För svensk del riktas fokus i veckan främst mot KPI-utfallet för december på tisdagen, där KPI-inflationen väntas ha dragits ned till -0,6 procent från -0,2 procent i november. KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 0,3 från 0,6 procent.

Riksbankens prognoser från decemberrapporten ligger på -0,5 respektive +0,35 procent.

KPI-utfallet i Norge var i linje med förväntningarna medan det danska KPI-utfallet för december var något högre än väntat.

Kronan har tappat cirka 2 öre mot dollar på måndagen men gått i stort sidledes mot euron. Jämfört med nivån vid fredagens stängning handlas kronan samtidigt cirka 3 öre svagare mot euron.

måndag kl 10.10 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 8:0745 (8:0500) Statsobl 2y 0,02 (0,02)
EUR/SEK 9:5376 (9:5036) Statsobl 10y 0,83 (0,84)
EUR/USD 1:1814 (1:1808) Räntegap/ty 33 (32)
US obl 10y 1,96 (2,00) Tysk obl 10y 0,50 (0,52)


 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?