Annons

USA-börser: Rally i matbolaget<br />

De ledande amerikanska aktieindexen backade i tisdagens inledande handel, sedan indikationer om att räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve kan ske snabbare än väntat oroat något.

På bolagsfronten riktades blickarna mot Apple, som vid ett evenemang senare under kvällen väntas presentera nya produkter.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average ned 0,5 procent till indexnivån 17.020, medan det breda S&P 500 hade backat 0,4 procent till 1.993. Tekniktunga Nasdaq Composite var 0,4 procent lägre till 4.574.

Omsättningen uppgick till cirka 80 miljoner aktier på New York-börsen och cirka 240 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det finns fortfarande många aktörer som fruktar att Federal Reserve kommer att höja räntorna för tidigt, men jag ser inte att det finns något att vinna på att vara tidigt ute med höjningar. Om Federal Reserve stramar åt för tidigt kommer det att leda USA och resten av världen in i en ny recession", sa John Manley, chefaktiestrateg på Wells Fargo Fund Management i New York, till Bloomberg News.

En rapport från Federal Reserve Bank of San Francisco på måndagen pekade på att investerare troligtvis underskattar hur fort beslutsfattare skulle kunna höja nyckelräntor, och därmed finansieringskostnader, skriver Bloomberg News.

Makroagendan bjöd bland annat på Johnson Redbooks index som visade att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 4,9 procent vecka 36, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Ett index från NFIB, National Federation of Individual Business, kunde också bokföras på pluskontot, sedan det visat att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag förbättrades i augusti jämfört med föregående månad.

Teknikjätten Apple var alltjämt i fokus inför kvällens evenemang, vid vilket bolaget väntas presentera nya produkter. Aktien har inför evenemanget haft en svag utveckling, bland annat efter att konkurrenten Samsung presenterat nya smartphones med större skärmar, men handlades i tisdagens inledande handel 1,2 procent högre.

McDonalds redovisade en jämförbar månadsförsäljning som minskade 3,7 procent i augusti. Främst var det försäljningen i USA som tyngde, med en nedgång för den fjärde månaden i rad. Aktien sjönk 0,6 procent.

Annie's, producent av ekologisk mat, sköt i höjden med en uppgång på 37 procent efter att General Mills (-0,6%) lagt ett bud på bolaget om 820 miljoner dollar.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 2 punkter till 2,49 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?