Annons

Råvaror: Dollarn pressar metaller<br />

En fortsatt dollarförstärkning bidrar till att basmetallerna sjunker på bred front på tisdagsmorgonen och det notoriskt volatila nickelpriset rekylerar ned. Ädelmetallerna handlas i stort sett oförändrat och oljan går åt olika håll; Brentoljan sjunker svagt medan WTI-oljan stiger något.

Vid klockan 7.50 har Brentoljan sjunkit 0:27 dollar till 99:93 dollar per fat medan WTI-oljan stiger 0:19 dollar till 92:85 dollar per fat.

Intresset på oljemarknaden börjar så smått riktas mot den amerikanska lagerstatistiken på onsdag eftermiddag, som enligt Bloomberg News enkät väntas visa att råoljelagren sjönk 1,0 miljoner fat olja förra veckan. Redan på tisdagskvällen kommer en försmak i form av privata lagerdata från API.

Enligt Libyens nationella oljebolag har landets oljeproduktion stigit till 740.000 fat per dag

Bland basmetallerna sjunker nickel 250 dollar per ton, eller 1,3 procent. Nickelpriset har på senare tid fått ett lyft av förväntningar om att Filippinerna, likt Indonesien, ska införa förbud mot export av obehandlad malm, men rekylerar nu alltså ned.

Kopparpriset sjunker 60 dollar till 6.930 dollar per ton.

"Den starka dollarn fick fart på en försäljning av metaller", sade Hiroyuki Kikukawa, analyschef vid Nihon Unicom i Tokyo, till Bloomberg News.

På valutamarknaden stärks dollarn på bred front, och har bland annat nått sexårshögsta mot den japanska yenen. Bakom dollarförstärkningen ligger spekulationer om oväntat snara och kraftiga räntehöjningar från Federal Reserve.

Sådana spekulationer har fått näring av en forskarstudie från San Francisco Fed, som framhåller att den låga volatiliteten på finansmarknaderna tyder på att investerare kan underskatta hur snabbt Federal Reserve kommer att höja styrräntan.

"Enkäter, marknadsförväntningar och modellestimat visar att allmänheten verkar räkna med en mer ackommoderande policy än ledamöterna i FOMC", skrev forskarna.

"En låg volatilitet på tillgångsmarknaderna kan, delvis, återspegla marknadsaktörernas relativa säkerhet om den framtida banan för räntorna", fortsatte Fed-forskarna.

Ädelmetallerna är i stort sett stabila, med guldpriset nära tremånaderslägsta, tyngt av den starkare dollarn och förväntningarna om räntehöjningar från Federal Reserve.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Rederi AB DonsötankAnnons

Gröna tankfartyg ger enorm miljöbesparing

Med en historia som sträcker sig till början av 1900-talet är Donsötank ett rederi att räkna med. Familjeföretaget ligger i framkant i sin bransch inom hållbarhetsfrågor och satsar stort på två tillskott i flottan som på flera sätt revolutionerar tanksjöfart som den ser ut i dag. 

Hållbarhet är kanske inte den första associationen som väcks när det handlar om tankfartyg, men detta vill Rederi AB Donsötank ändra på. Under 2021 kommer företagets två nya hållbara tankfartyg levereras. Dessa har utrustats med den absolut senaste tekniken och spås halvera koldioxidutsläppen jämfört med tidigare fartyg i flottan.

– Vi jobbar otroligt mycket med att minska vår påverkan på miljön och vill ligga i framkant i dessa frågor. Det här projektet är en avgörande del i vår omställning, säger Ingvar Lorensson, vd för Rederi Donsötank, där ägarna tagit ett aktivt beslut att alla nyinvesteringar ska minska negativ påverkan på miljön och i största möjliga mån säkra hållbara transporter.

Grundtanken med fartygens design är minskad energiförbrukning. Motorn har utsetts till världens mest effektiva fyrtaktsmotor och går på gas. Detta minskar utsläppen av svavel- och kvävepartiklar markant, vilket även är bra ur arbetsmiljösynpunkt och ytterst viktigt enligt Donsötank. Motorn är även kompatibel för biogasdrift. 

Fartygen är elektrifierade och kommer att förses med en batterinstallation som fungerar precis som i en hybridbil. Vid motsjö behöver motorn accelerera för att kunna möta ”uppförsbackarna”, vilket normalt leder till ökad bränsleförbrukning. Med en hybridlösning jämnar batteriet ut dessa toppar. En annan utrustning som installeras ombord kommer att omvandla all spillvärme som bildas ombord till el. 

Tankfartygen kommer också vara utrustade med en anslutningsmöjlighet till landström, vilket innebär att utpumpningen av lasten med fartygets elektriska pumpar kan ske helt och hållet med ström från land. 

– Om vi jämför med våra befintliga fartyg som gör samma rutt räknar vi med en total koldioxidreduktion med 55 procent, vilket är jättemycket. Det är det bästa vi kan åstadkomma med dagens tillgängliga teknik. Vi tror att framtiden kommer innebära ännu större möjligheter, och då är vi villiga att satsa ytterligare, säger Ingvar Lorensson.

När de gröna tankfartygen lanseras tas rejält stora kliv i rederiets hundraåriga historia. Förhoppningen är att göra skillnad på riktigt, och förändra tanksjöfarten som den ser ut i dag.

Fakta om Rederi AB Donsötank

Familjeföretaget Rederi AB Donsötank äger och driver fem tankfartyg, och har cirka 120 medarbetare till sjöss och 11 på kontoret i Göteborgs skärgård. Företaget satsar stort på grön och social hållbarhet. Under 2021 levereras två nya tankfartyg som ligger i absoluta framkant. Vill du veta mer om Donsötank och deras hållbarhetssatsningar? Gå in på www.donsotank.se

Mer från Rederi AB Donsötank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rederi AB Donsötank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?