Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn fortsätter att visa styrka<br />

Europaräntorna handlas fortsatt högre under tisdagsförmiddagen. Tyska räntor steg efter svensk stängning på måndagen och är ytterligare 2-3 punkter upp på tisdagen, med tioåringen sammantaget 7 punkter högre på 0,99 procent.

Även USA-räntorna bibehåller en uppgång, med den tioåriga statsobligationen 7 punkter högre på 2,49 procent. I bakgrunden finns ökade spekulationer om kommande räntehöjningar från Federal Reserve, vilket även fått dollarn att stärkas överlag.

En forskarstudie från San Francisco Fed har dragit slutsatsen att den låga volatiliteten på finansmarknaderna tyder på att investerare kan underskatta hur snabbt Federal Reserve kommer att höja styrräntan.

"Enkäter, marknadsförväntningar och modellestimat visar att allmänheten verkar räkna med en mer ackommoderande policy än ledamöterna i FOMC", skrev forskarna som menade att den låga volatiliteten på tillgångsmarknaderna delvis kan återspegla marknadsaktörernas relativa säkerhet om den framtida banan för räntorna.

"Detta är ett Fed-distrikt som är mycket duvaktigt, så det fångade marknadens uppmärksamhet. Gapet mellan var marknaden tror att räntan kommer att ligga och var Fed tror, detta behöver troligen minska", sade Wilmer Stith på Wilmington Trust till Reuters.

Han konstaterade att investerare sannolikt nu smält jobbrapporten i fredags. Den var visserligen en besvikelse men å andra sidan har en bred mosaik av data sammantaget pekat mot fortsatt återhämtning.

Nästa vecka har Federal Reserve FOMC-möte med åtföljande pressträff och nya prognoser, där de allmänt väntas dra ned tillgångsköpen ytterligare och kanske även presentera en mer utförlig plan om hur en påbörjad åtstramning ska ske.

Dollarförstärkningen är bred med dollarn på 14-månadershögsta på 1,288 mot euron och sexårshögsta på 106,30 mot yenen, även om momentum avtagit något.

"Dollarn kommer troligen att testa nya högstanivåer mot yenen inför Fed-mötet nästa vecka. Dollarn bröt ut ur sitt intervall då investerare fick ökat förtroende i den amerikanska ekonomin och då Fed fördjupar debatten om policyn efter att tapering (QE-nedtrappningen) avslutas", sade Kengo Suzuki på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Även andra faktorer bidrar till dollarförstärkningen. ECB kom med överraskande lättnader i förra veckan, Japanska data har visat en vacklande återhämtning sedan momshöjningen drog ned BNP, och för pundets del tynger osäkerheten inför den skotska folkomröstningen om självständighet den 18 september.

"Den känsla jag fått är att dessa rörelser inte är så mycket dollarköp utan mer att sälja av andra större valutor", sade Masashi Murata på Brown Brothers Harriman till Reuters.

Det brittiska pundet har återhämtat sig något till 1,610 mot dollarn på tisdagen, efter att ha varit nere och vänt på 1,6065 som lägst. Detta efter att brittisk industriproduktion överraskat något på uppsidan för juli. Pundet har ändå tappat drygt 3 procent mot dollarn på en vecka.

En ny opinionsundersökning visar att ja-sidan för skotsk självständighet går starkt framåt och att det nu är i stort sett dött lopp mellan ja och nej. I en folkomröstning i helgen fick ja-sidan en knapp majoritet.

Ett ja antas förutom generell osäkerhet om brittiska tillgångar inför en komplicerad frigörelseprocess även leda till att Bank of England senarelägger en åtstramning av penningpolitiken.

Svenska räntor är 2-6 punkter upp från måndagens stängning, medan kronan tappat 2 öre mot dollarn men stärkts 1 öre mot euron.

Till eftermiddagen kommer amerikansk statistik över lediga jobb i juli (JOLTS) i juli samt NFIB-index över förtroendet bland småföretag, som kan ge nya indikationer på hur nära Fed är att börja höja styrräntan.

Tisdag kl 11.40 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 7:1111 (7:0889) Statsobl 2y 0,16 (0,14)
EUR/SEK 9:1641 (9:1724) Statsobl 10y 1,48 (1,42)
EUR/USD 1:2887 (1:2939) Räntegap/ty 49 (50)
US obl 10y 2,49 (2,42) Tysk obl 10y 0,99 (0,92)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?