Annons

Räntor och valutor: Breda USA-uppgångar<br />

Den amerikanska dollarn stärks på bred front samtidigt som amerikanska statsobligationsräntor stiger ganska kraftigt.

Dollarn har bland annat nått den starkaste nivån mot yenen sedan 2008. Det brittiska pundet försvagas efter en opinionsundersökning som visat på i stort sett dött lopp mellan ja- och nej-sidan sidan i nästa veckas folkomröstning om självständighet för Skottland.

Amerikanska statsobligationsräntor har successivt letat sig högre sedan svensk stängning på måndag eftermiddag och har stigit 4-7 punkter under natten. Den tioåriga statspappersräntan är upp 7 punkter till 2,49 procent.

De stigande USA-räntorna hänförs till spekulationer om hur snart och snabbt Fed kan komma att höja styrräntan, vilka fick näring av en forskarstudie från San Francisco Fed, som framhöll att den låga volatiliteten på finansmarknaderna tyder på att investerare kan underskatta hur snabbt Federal Reserve kommer att höja styrräntan.

"Enkäter, marknadsförväntningar och modellestimat visar att allmänheten verkar räkna med en mer ackommoderande policy än ledamöterna i FOMC", skrev forskarna.

"En låg volatilitet på tillgångsmarknaderna kan, delvis, återspegla marknadsaktörernas relativa säkerhet om den framtida banan för räntorna", fortsatte Fed-forskarna.

Dessutom dras räntorna upp av ett stort utbud senare i veckan, där 61 miljarder dollar i statsobligationer ska säljas under tisdag-torsdag.

"Processen med att få plats med det kommande utbudet har kommit i fokus för marknaden", sade Ian Lyngen, räntestrateg vid CRT Capital Group i Stamford, till Wall Street Journal.

På valutamarknaden stärks dollarn på bred front och har bland annat gått till den starkaste nivån mot dollarn sedan 2008. Dollarn har stärkts till 106:25 mot yenen från 105:40 vid svensk stängning på måndagen.

"Dollarn kommer troligen att testa nya högstanivåer mot yenen inför Fed-mötet nästa vecka. Dollarn bröt sig ur intervallet när investerarna fick förtroende för USA-ekonomin och när Fed fördjupade debatten om policy efter att tapering är slut", sade Kengo Suzuki, chefsvalutastrateg vid Mizuho i Tokyo, till Bloomberg News.

Dollarn har samtidigt gått till 14-månadershögsta 1:288 mot euron från 1:294 på måndagen.

Pundet har fortsatt att försvagas. En ny opinionsundersökning inför folkomröstning om självständighet i Skottland visar på att ja-sidan går starkt framåt och att det nu är i stort sett dött lopp mellan ja och nej.

Ja-sidan har ökat till 38 procent, från 32 procent för en månad sedan, medan nej-sidan tappat till 39 procent från 45 procent.

I en folkomröstning i helgen fick ja-sidan en knapp majoritet, vilket fick pundet att försvagas kraftigt på måndagen.

Kinas centralbank PBOC låter yuanan stärkas till sexmånadershögsta mot dollarn, efter ett rekordhögt handelsöverskott i augusti.

"Handelsstatistiken var mycket starkare än väntat", sade Sm Moh Siong, strateg vid Bank of Singapore till Bloomberg News, och tillade att återhämtningen för Kinas export kan hag gjort PBOC mer tolerant med valutaförstärkning.

Kronan har försvagats några öre mot den allmänt starkare dollarn och stärkts lite mot euron.

Japanska statspappersräntor visar små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan handlas 1 punkt högre till 0,54 procent.

På tisdagens agenda står bland annat amerikansk statistik över lediga jobb i juli (JOLTS) i juli samt NFIB-index över förtroendet bland småföretag. Från Storbritannien kommer industriproduktion i juli och här hemma publicerar SCB statistik över näringslivets produktion samma månad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?