Annons

Stockholmsbörsen: Bankerna på fall<br />

Stockholmsbörsen inledde måndagens handel runt nollstrecket. Bland aktierna gick Electrolux starkt efter sin storaffär och sektorsvis pressade bank index.

Strax efter klockan 10 handlades OMXS30-index till den oförändrade nivån 1.387. Aktier för knappt 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades Euro Stoxx 50-index till oförändrat, och tyska DAX backade 0,2 procent.

Electrolux var måndagens lysande stjärnan inom OMXS30-index. Efter drygt en timmes handel hade aktien stigit 7 procent, och noterade en ny högstanotering. Ett avtal om att förvärva General Electrics vitvaruenhet för 3,3 miljarder dollar har undertecknats. Förvärvet ska delvis finansieras genom en nyemission motsvarande 25 procent av köpeskillingen. Investor, som är storägare i Electrolux, stödjer förvärvet och kommer att teckna nyemissionen fullt ut.

En annan aktie som gick starkt var Lundin Petroleum som ökade 1,1 procent, sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Boliden handlades upp 1,7 procent, till kursen 117:40 kronor. Société Générale höjer gruvbolaget till köp, från tidigare behåll. Riktkursen är 140 kronor.

Assa Abloy låg också på plus, i spåren av att Kepler Cheuvreux höjer låstillverkaren till köp från tidigare behåll och sätter riktkursen 435 kronor. Aktien ökade 0,8 procent till kursen 358 kronor.

Sektorsvis pressade bank index. Storbankerna tappade mellan 0,2 procent och 0,7 procent, svagast gick Swedbank.

I andra änden återfanns Astra Zenecas aktie, som backade 1 procent. De senaste dagarna har aktien gått svagt sedan bolagets vd Pascal Soriot, i förra veckan, sagt att bolaget är tillbaka i ett "normalläge" och att Astra Zeneca står starkt som oberoende bolag. Uttalandet kom efter en tids spekulationer om att bolaget befinner sig i återupptagna budsamtal med Pfizer.

Kinneviks aktie handlades också i rött. Sedan i onsdags, när delägda Zalando rapporterades vara på väg mot Frankfurtbörsen, har Kinnevik-aktien tappat över 6 procent.

På listan över medelstora bolag ökade Nobia 6 procent, Dagens industri tycker att kökstillverkaren är köpvärd.

Eniro fortsatte förra veckans utförslöpa och backade 5,6 procent till kursen 13 kronor. SEB sänker riktkursen till 15 kronor från tidigare 35 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Sedan i fredags har aktien tappat 33 procent. Bolaget meddelade då att det hittat felaktigheter i sin bokföring och justerade således ned sin helårsprognos.

Mycronic har fått en order på en P-80 maskritare från en kund i Asien, aktien steg 4,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?