Annons

Råvaror: Olja och guld upp<br />

Oljan handlas på lite högre nivåer i veckans inledning, medan basmetallerna visar en blandad utveckling med små nettorörelser. Guldet är 0,2 procent upp.

Vid klockan 8.00 handlas WTI-oljan i första termin upp 0,19 dollar till 93,48 dollar per fat, medan Brentoljan stigit 0,05 dollar till 100,87 dollar per fat.

"Kinesiska data står i fokus, särskilt efter tecken på den pågående svaghet vi sett på fastighetsmarknaden. Vi har nu sett två månader av mer dämpad jobbtillväxt i USA", sa Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Kinas utrikeshandel gav ett större överskott än väntat i augusti. Exporten ökade med 9,4 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +9,0 procent. Importen sjönk 2,4 procent, väntat var +3,0 procent.

Importen av råolja steg, medan importen av koppar var oförändrad på 0,34 miljoner ton jämfört med månaden före. Importen av järnmalm och stålprodukter sjönk.

Kopparimporten har dämpats efter att kinesiska myndigheter inlett undersökningar om bedrägerier som involverar aluminium- och kopparlager.

"Bankerna har blivit mer försiktiga. De vill inte ge finansiering med den typen av säkerheter längre", sade Xie Dongming på OCBC till Wall Street Journal.

På valutamarknaden har pundet tappat mot såväl dollar som euro efter att ja-sidan för skotsk självständighet varit i ledning i en ny opinionsmätning. Euro/dollar har parkerat runt 1,294 medan dollarn stärkts något till 105,10 mot yenen.

Bland basmetallernas har koppar och aluminium stigit svagt medan nickel är något ned.

"Kinas handelsbalans som var bättre än väntat och exportdata lättade på oro för en inbromsning i landets tillväxt, vilket ger stöd för metaller", sa Kazuhiko Saito på Fujitomi till Bloomberg News.

Nickel har tidigare stigit i spåren av förväntningar om att Filippinerna, likt Indonesien, ska införa förbud mot export av obehandlad nickelmalm.

Bland ädelmetallerna har guldet stigit cirka 2 dollar per uns medan silver är upp 0,11 dollar.

"Argumenten för ett mer försiktigt Fed har stärkts i spåren av en långsammare jobbtillväxt i USA i augusti", sa Victor Thianpiriya på Australia & New Zealand Banking till Bloomberg News.

Noteringar kl 08.00
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,19 USD  93,48
Brent, första termin  +0,05 USD  100,87Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +1 USD  6.975
Zink  -2 USD  2.392
Aluminium  +3 USD  2.096
Nickel  -19 USD  19.556
Bly  +4 USD  2.208
Tenn  -1 USD  21.449Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +2,02 USD  1.270,94
Silver  +0,11 USD  19,31Dollarindex (högre = starkare USD)  0,18 83,92


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?