Annons

Räntor och valutor: Pundet på fall<br />

Pundet har tappat rejält efter att en opinionsmätning i helgen visat att en majoritet av befolkningen i Skottland nu är för självständighet från Storbritannien.

Enligt undersökningen i Sunday Times är 51 procent för självständighet medan 49 procent är emot, av de som bestämt sig. Det är första gången som "ja-sidan" är i majoritet i opinionsmätningarna, efter att länge ha legat en bra bit efter. Skottland röstar om självständighet den 18 september.

Pundet har tappat från 1,633 till 1,622 mot dollarn efter nyheten, och från 0,793 till 0,798 mot euron. Därmed fortsätter förra veckans pundförsvagning, där pundet totalt tappat cirka 2,4 procent mot dollarn.

"Omröstningen är nu på en knivsegg. Marknaderna har varit för lugna men vaknar nu upp till en ökad risk för att Skottland röstar för självständighet", sa Nick Stamenkovic på RIA Capital Markets till Bloomberg News.

Han konstaterade att ett ja i omröstningen skulle utlösa en betydande volatilitet i brittiska tillgångar, medan pundet skulle falla rejält mot euron och i synnerhet dollarn.

"Givet betydelsen av omröstningen den 18 september och den lilla skillnaden i gap mellan de två lägren och en marknad som, hittills, till stor del antagit att ett nej i omröstningen varit det klart mest sannolika, så är risken stor att vi de kommande dagarna får se investerare som skyndar att hedga sina risker. Det ser därmed ut som om det åter blir ett farligt september för pundet", sa Simon Derrick på Bank of News York Mellon till Bloomberg News.

Financial Times rapporterar att mätningen utlöst panik inom styrande Tories och att stödet för premiärminister David Cameron kan vara i fara om ja-sidan vinner.

Alla de tre stora partierna i Storbritannien lovade att överföra mer politisk kontroll till det skotska parlamentet om nej-sidan vinner.

Finansministern George Osborne lovade att Skottland bland annat ska de få ökat självbestämmande om skatter, offentliga utgifter och socialpolitik. Diskussioner om detaljer om detta pågår nu.

På valutamarknaden i övrigt har euro/dollar gått sidledes med handel runt 1,294. Även dollar/yen ligger stabilt strax över 105-nivån.

Kinas utrikeshandel visade ett större överskott än väntat i augusti. Exporten ökade med 9,4 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +9,0 procent. Importen sjönk 2,4 procent, väntat var +3,0 procent.

I Japan reviderades BNP andra kvartalet ned något, till -7,1 procent i beräknad årstakt. Privatkonsumtionen sjönk 5,1 procent (-5,0) jämfört med föregående kvartal i spåren av momshöjningen, men även investeringarna reviderades ned.

USA-räntorna visar små förändringar i en den asiatiska handeln, med en lätt dragning nedåt. Den tioåriga statsobligationen är ändå 1 punkt upp på 2,44 procent jämfört med svensk stängning i fredags.

I Tyskland kommer på måndagen handels- och bytesbalans. Senare i veckan väntas bland annat detaljhandel i USA och KPI samt arbetslöshet (AKU) i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?