Annons

Börsen: Bättre än Europa<br />

Stockholmsbörsen handlades på måndagen över nollstrecket och klarade sig därmed bättre än flertalet europeiska handelsplatser.

Framför allt Electrolux, som gjorde en storaffär, men även Boliden och Assa Abloy stod stabilt på plussidan. Kinnevik, MTG och Astra Zeneca hörde till förlorarnas skara.

Vid stängning var OMXS30-index 0,3 procent upp till noteringen 1.392,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,8 miljarder kronor.

De kontinentala indexen tyngdes av fortsatt oro för konjunkturutvecklingen, alltmedan EU diskuterade nya sanktioner mot Ryssland. En opinionsundersökning som visade att de skotska självständighetsivrarna gått framåt gav negativa avtryck i London.

I Stockholm stod dock Electrolux i rampljuset med sitt förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet för motsvarande drygt 23 miljarder kronor. En kraftig ökning av exponeringen mot Nordamerika samt väntade kostnadssynergier på över 2 miljarder kronor årligen gladde marknaden.

Electroluxktien steg drygt 5 procent till 197:10 kronor, efter att under dagen ha nått rekordkursen 205 kronor.

Boliden fortsatte den senaste tidens uppgång och adderade 3 procent för dagen. Société Générale har höjt rekommendationen för gruvbolaget till köp, från tidigare behåll. Riktkursen sätter banken till 140 kronor.

Sektorkollegan Lundin Mining hade också en stark dag med en uppgång på 3,4 procent till 39:19 kronor. Basmetallpriserna ökade under dagen med 0,5-1 procent.

Bland råvarubolagen steg också Lundin Petroleum 0,7 procent med stöd av en rekommendationshöjning från Deutsche Bank.

Även låstillverkaren Assa Abloy låg på plus. Kepler Cheuvreux har gett aktien en köprekommendation och samtidigt skruvat upp riktkursen till 435 kronor. Aktien adderade 1,7 procent till 361 kronor.

Telekombolagen Ericsson och Nokia steg båda drygt 1,5 procent.

I andra änden av storbolagsindex återfanns Astra Zeneca, som backade 0,3 procent. De senaste dagarna har aktien gått svagt sedan bolagets vd Pascal Soriot i förra veckan sagt att bolaget är tillbaka i ett "normalläge" och att Astra Zeneca står starkt som oberoende bolag. Uttalandet kom efter en tids spekulationer om återupptagna budsamtal med Pfizer.

Svagast i OMXS30 var dock Kinnevik och delägda MTG. Aktierna backade 1,1 respektive 1,0 procent.

Utanför OMXS30 avancerade kökstillverkaren Nobia drygt 4 procent efter en "självklar" köprekommendation från Dagens Industri.

Medicinteknikbolaget Sectra rapporterade ett förbättrat resultat och steg nästan 6 procent efter sin delårsrapport.

Massatillverkaren Rottneros lyfte över 9 procent till 3:39 kronor, den högsta kursen på tre år. Peter Gyllenhammar, bolagets näst störste ägare, har under sommaren sålt 2,5 miljoner aktier, men avser att behålla sin nuvarande post om 15,6 miljoner aktier, motsvarande 10,1 procent av bolaget, tills vidare, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniro fortsatte förra veckans utförslöpa och backade över 7 procent till 12:77 kronor. SEB sänkte riktkursen till 15 kronor från tidigare 35 kronor efter oklarheterna kring bolagets redovisning. Aktien har nu rasat cirka 75 procent sedan årsskiftet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?