1515
Annons

De kan bli Löfvens ministrar<br />

Med mindre än en vecka kvar till valet tyder det mesta på att alliansregeringen tvingas kliva åt sidan. Frågan är då vilka som ska styra landet? Om de rödgröna vinner valet finns en handfull givna kandidater, men också många oskrivna kort.
Foto:Henrik Montgomery / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Australisk energijätte skrotar kolkraftverk

Den australiska energijätten AGL Energy säger att man kommer att stänga en av landets värsta koldioxidutsläppare år 2035, tio år tidigare än vad som har sagts tidigare.

Företagets största kolkraftverk i Bayswater i delstaten New South Wales planeras att stängas till år 2033.
Företagets största kolkraftverk i Bayswater i delstaten New South Wales planeras att stängas till år 2033.Foto:Mark Baker
Foto:ROB GRIFFITH

Det handlar om kolkraftverket Loy Yang A i delstaten Victoria som först var planerat att tas ur drift 2048. Den tidpunkten har flyttats tillbaka flera gånger, och nu är man framme vid att kraftverket stängs redan om 13 år, rapporterar ABC News.

Kraftverket Loy Yang A förser i dagsläget delstaten Victoria med 30 procent av dess el.

Beskedet välkomnas av miljöorganisationer, som dock påpekar att större åtgärder krävs.

”Det här är en förändring som kommer att göra en verklig skillnad för klimatet”, säger David Ritter chef för Greenpeace Australien.

”Dagens tillkännagivande är ett positivt steg för AGL, men räcker inte för att uppfylla Parisavtalets klimatmål att hålla oss under 1,5 graders uppvärmning – mål som AGL:s aktieägare krävde i en aldrig tidigare skådad omröstning vid förra årets årsstämma”, säger Bronya Lipski från Environment Victoria.

Företagets största kolkraftverk som ligger i Bayswater i delstaten New South Wales planeras att stängas till år 2033 och de planerna kvarstår.

AGL Energy, Australiens största energibolag som står för åtta procent av Australiens totala koldioxidutsläpp, har varit under stor press det senaste året. Både miljögrupper och aktieägare har drivit på för en snabbare övergång från kol.

Miljardären Mike Cannon-Brookes försökte tidigare i år köpa företaget för att styra om det mot sol- och vindkraft. Budet på motsvarande cirka 54 miljarder svenska kronor nobbades dock med motiveringen att företaget var värt mycket mer än så.

I våras meddelade AGL plötsligt att dess ordförande Peter Botten, vd:n Graeme Hunt och en rad styrelseledamöter lämnade företaget. Och nu säger dess nuvarande ledning att företaget helt kommer att fasa ut kol.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera