Annons

Råvaror: Oljan sjunker <br />

Råvarupriserna utvecklades i båda riktningar på torsdagen, efter ECB:s oväntade räntesänkning. Oljan utökade nedgångarna, trots att statistik visat på sjunkande lager i USA.

Europeiska centralbankens råd beslutade att sänka styrräntan, refiräntan, med 10 punkter till 0,05 procent. En övervägande majoritet av de bedömare som Bloomberg News talat med väntade sig en oförändrad styrränta.

Vidare lät ECB-chefen Mario Draghi på efterföljande presskonferens meddela att centralbanken kommer att inleda köp av en bred portfölj av "Asset Backed Securities" (ABS) och säkerställda obligationer. Detta bedöms ha en "betydande" effekt på ECB:s balansräkning, menade Mario Draghi.

Vid klockan 18.45 var WTI-oljan i första termin 1:08 dollar lägre på 94:46 dollar per fat, samtidigt som Brentoljan var 0:70 dollar ned på 102:07 dollar per fat.

Amerikanska energidepartements veckovisa lagerrapport, som släpptes en dag senare än normalt på grund av Labor Day, visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 0,9 miljoner fat under förra veckan. Väntat var en nedgång med 0,8 miljoner fat, enligt Bloomberg News sammanställning. Lagrena av bensin sjönk samtidigt 2,3 miljoner fat, mot en väntad nedgång om 1,4 miljoner fat.

"Det har varit blandade sex veckor av upp- och nedgångar i lagren under den typiska körsäsongen som slutar vid Labor Day. Volatiliteten avspeglas inte av ekonomin bakom den", kommenterade Jonathan Barratt, chefsinvesterare på Ayers Alliance Securities, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna var det uppgångar, med tremånadersterminen för koppar upp 39 dollar till 6.943 dollar per ton. Även motsvarande termin för zink steg 39 dollar, till 2.404, samtidigt som aluminium noterades upp 28 dollar till 2.107.

Nickel och zink har stigit på uppgifter om att Filippinerna kan vara på väg att införa ett exportförbud mot obehandlad malm, likt det som Indonesien infört.

"Även om timingen i nuläget är oklar, bidrog aviseringen av initiativet till nervositet i marknaden. Om det blir förbud kommer nickelpriset tveklöst stiga betydligt", skrev Daniel Briesemann, på Commerzbank, i en kommentar till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna handlades guld ned cirka 2 dollar till 1.268 dollar per uns, efter att ha handlas svagt positivt före räntebeskedet. Silvret var på minus 0:05 dollar till 19:13.

Dollarn fick en tydlig skjuts högre gentemot euron efter räntebeskedet och var strax före sju upp 1 cent till 1:294.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?