Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks efter besked<br />

Kronan har stärkts en aning medan svenska räntor följer utlandet svagt ned efter Riksbankens besked om att reporäntan lämnas oförändrad och räntebanan justeras ned marginellt mot slutet av prognosperioden.

Vid lunchtid är den svenska tvååriga obligationsräntan oförändrad på 0,19 procent, efter en tillfällig nedgång direkt efter jämfört Riksbanksbeskedet, medan tioårsräntan är ned 1 punkt till 1,46 procent.

Riksbanksbeskedet var väntat, 13 av 13 analytiker i SME Direkts enkät räknade med oförändrad reporänta, och för ovanlighetens skull var direktionen enig om såväl reporänta som räntebana.

Riksbanken gör bedömningen att den samlade bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna för svensk ekonomi är i stort sett oförändrad sedan den penningpolitiska rapporten i juli.

"För att inflationen ska stiga mot målet behöver reporäntan vara låg en lång tid framöver. Reporäntan lämnas därför oförändrad på 0,25 procent. Liksom i föregående prognos är det först mot slutet av 2015, när inflationen är tydligt högre, som det bedöms vara lämpligt att börja höja räntan."

Enligt Riksbanken innebär en svagare utveckling i omvärlden, framförallt i euroområdet, att reporäntebanan är marginellt lägre från mitten av 2016 jämfört med bedömningen i juli.

Samtidigt fortsätter Riksbanken att varna för att det låga ränteläget innebär risker förknippade med hushållens höga skuldsättning och efterlyser ytterligare åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter samt reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Analytiker konstaterar att räntebeskedet var väntat och att Riksbankens justeringar var marginella.

"Vi räknar med att Riksbanken ligger stilla länge och att nästa steg blir en höjning under 2016. Därmed förutser vi inte några fler räntesänkningar även om räntebanans slutpunkt mycket väl kan sänkas mer under kommande möten senare i år", skriver Andreas Wallström på Nordea i en kommentar.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén väljer dock att ta fasta på att Riksbanken gör en uppjustering av räntebanan för det fjärde kvartalet i år med 1 punkt, till 0,23 procent från tidigare 0,22 procent.

"Förändringen av banan är väldigt marginell, men den punkten under det fjärde kvartalet i år är inget som kommer att passera obemärkt på marknaden. Det är på marginalen en signal om att sannolikheten för en räntesänkning har minskat. Jag tror den här punkten har ett signalvärde, Riksbanken är väl medvetna om vad de gör med de där punkterna", säger han.

Handelsbanken upprepar också sin syn att Riksbanken, för första gången på länge, underskattar KPIF-inflationen de kommande kvartalen. Deras bedömning bygger på att Federal Reserve börjar höja sina styrräntor redan kring årsskiftet och att Riksbanken följer efter i april nästa år.

Nykredits Anna Råman lyfter fram att Riksbanken definitivt inte vill se en kronförstärkning eftersom det skulle sänka inflationsutsikterna - vad andra centralbanker gör blir därför avgörande.

SEB, som tidigare räknat med att Riksbanken sänker räntan igen i oktober skriver i en kommentar att deras prognos blivit lite mer osäker.

"Men vi tror att mer expansiv penningpolitik från ECB och mer nedåttryck på inflationsförväntningarna kommer att räcka för att trigga en sänkning till", skriver Olle Holmgren, SEB.

Swedbank däremot håller fast vid sin bedömning om ytterligare en räntesänkning, till 0,10 procent i december, och hänvisar till sin egen prognos om lägre inhemsk inflation i förhållande till Riksbankens. De tycker också att Riksbankens prognoser för BNP och privatkonsumtion är för optimistiska.

Bank of England lämnar sitt räntebesked klockan 13.00, vilket denna gång ses som ett "non-event". Viktigare är ECB, vars räntebesked kommer kl 13.45, följt av ECB-chefen Mario Draghis presskonferens en trekvart senare.

Även ECB väntas lämna styrräntan oförändrad och fokus ligger snarare på i vilken mån ECB-chefen Mario Draghi vill signalera beredskap att redan nu göra mer. Så sent som i juni meddelade centralbanken att man ska införa en ny lång villkorad repa.

Swedbank anser att allt fler tecken pekar på att Mario Draghi behöver göra mer för att stötta euroekonomierna, där nästa steg är att köpa värdepapper med underliggande säkerheter.

"Vi bedömer att detta kommer att annonseras eller ske först efter att resultaten från bankernas stresstester offentliggörs i november", skriver Swedbanks chefekonom Anna Felländer i ett marknadsbrev.

Unicredit är inne på liknande tankegångar, och anser att även om Mario Draghis tal vid Jackson Hole har lyft en del förväntningar om omedelbart agerande, kommer ECB föredra att vänta och se vid mötet.

"Stimulanserna från junipaketet har ännu inte gått igenom den reala ekonomin, samtidigt som ECB intensifierar sitt förberedande arbete för att sjösätta ett ABS-köpprogram, sannolikt i december.

Men samtidigt tror Unicredit att Mario Draghi kommer att framstå som "extremt duvaktig" under presskonferensen och lämna dörren "vidöppen" för fullskalliga kvantitativa lättnader.

På valutamarknaden är euron i princip oförändrad kring 1:315 mot dollarn inför ECB:s besked, medan dollarn är marginellt svagare mot yenen kring 104:86.

Kronan är 1 öre starkare till 6:99 mot dollarn och drygt 1 öre starkare till 9:19 mot euron.

Utöver centralbanksbeskeden kommer en del ekonomisk statistik från USA av intresse under eftermiddagen. Den inofficiella sysselsättningsrapporten från ADP presenteras klockan 14.15, som kan ge indikationer på hur det officiella utfallet kan komma att se ut. Inför rapporten räknar analytiker med en sysselsättningsökning om 220.000 i augusti.

Samtidigt som Mario Draghis presskonferens inleds presenteras också handelsbalansdata för USA i juli, där underskottet väntas ha växt till 42,4 miljarder dollar från 41,5 miljarder i juni.

Klockan 16 redovisas ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn, där analytiker spår en nedgång till 57,6 i augusti från 58,7 förra månaden.

torsdag kl 11.50 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:9900 (7:0013) Statsobl 2y 0,19 (0,19)

EUR/SEK 9:1906 (9:2038) Statsobl 10y 1,46 (1,47)

EUR/USD 1:3148 (1:3146) Räntegap/ty 52 (53)

US obl 10y 2,40 (2,44) Tysk obl 10y 0,94 (0,94)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?