Annons

Räntor och valutor: Euron tappar<br />

Euron föll rejält, Europabörserna steg och europeiska marknadsräntor sjönk på torsdagen, speciellt i euroområdets periferi, efter ECB:s oväntade besked att styrräntorna sänks. Tidigare på dagen hade kronan stärkts lite efter att Riksbanken som väntat låtit reporäntan ligga stilla.

Den svenska tvåårsräntan sjönk 2 punkter till 0,17 procent, medan den tioåriga stängde oförändrat på 1,47 procent. Den tyska tvåårsräntan vad ned 3 punkter till -0,06 procent, medan den tioåriga var upp 2 punkter till 0,96 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Europeiska centralbanken, ECB, skrällde rejält genom att sänka sina styrräntor med 10 punkter, refiräntan till 0,05 procent, och vid presskonferensen meddelade också ECB-chefen Mario Draghi att ECB kommer att inleda köp av bolånerelaterade värdepapper (ABS) och säkerställda obligationer, vilket kommer att ha en "betydande" effekt på ECB:s balansräkning.

Han sade att en låg inflation, svag tillväxt och svag M3-utveckling bakom beslutet i dag, att sänka styrräntorna och samtidigt inleda tillgångsköp.

ECB-chefen sade även att kvantitativa köp, QE, hade diskuterats vid mötet och att vissa rådsledamöter hade velat se mer handling.

I Bloomberg News enkät väntade sig 51 av 57 tillfrågade bedömare att ECB skulle lämna styrräntan oförändrad, medan sex väntade en sänkning med 10 punkter till 0,05 procent.

SEB skrev i en kommentar att ECB:s köpprogram kommer att sätta nedåtpress på räntorna, likviditeten på obligationsmarknaden kommer att torka och privata investerare kommer att tryckas ut.

Bank of England lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade och det gjorde även Riksbanken, medan räntebanan justerades ned marginellt mot slutet av prognosperioden.

Riksbankschef Stefan Ingves avböjde i en chatt att kommentera ECB:s räntesänkning och sade att det är alltför tidigt att uttala sig om exakt hur ECB:s beslut påverkar oss.

Riksbanken gör bedömningen att den samlade bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna för svensk ekonomi är i stort sett oförändrad sedan den penningpolitiska rapporten i juli.

Enligt Riksbanken innebär en svagare utveckling i omvärlden, framförallt i euroområdet, att reporäntebanan är marginellt lägre från mitten av 2016 jämfört med bedömningen i juli.

Samtidigt fortsatte Riksbanken att varna för att det låga ränteläget innebär risker förknippade med hushållens höga skuldsättning och efterlyser ytterligare åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter samt reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Analytiker konstaterade att räntebeskedet var väntat och att Riksbankens justeringar var marginella.

"Vi räknar med att Riksbanken ligger stilla länge och att nästa steg blir en höjning under 2016. Därmed förutser vi inte några fler räntesänkningar även om räntebanans slutpunkt mycket väl kan sänkas mer under kommande möten senare i år", skrev Andreas Wallström på Nordea i en kommentar.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén noterade att Riksbanken gör en uppjustering av räntebanan för det fjärde kvartalet i år med 1 punkt, till 0,23 procent från tidigare 0,22 procent.

"Förändringen av banan är väldigt marginell, men den punkten under det fjärde kvartalet i år är inget som kommer att passera obemärkt på marknaden. Det är på marginalen en signal om att sannolikheten för en räntesänkning har minskat. Jag tror den här punkten har ett signalvärde, Riksbanken är väl medvetna om vad de gör med de där punkterna", sade han.

Handelsbankens syn är att Riksbanken, för första gången på länge, underskattar KPIF-inflationen de kommande kvartalen, och efter att Federal Reserve börjar höja sina styrräntor redan kring årsskiftet kan Riksbanken följa efter i april nästa år.

Nykredits Anna Råman lyfte fram att Riksbanken definitivt inte vill se en kronförstärkning eftersom det skulle sänka inflationsutsikterna - vad andra centralbanker gör blir därför avgörande.

SEB, som tidigare räknat med att Riksbanken sänker räntan igen i oktober tyckte att deras prognos blivit lite mer osäker.

"Men vi tror att mer expansiv penningpolitik från ECB och mer nedåttryck på inflationsförväntningarna kommer att räcka för att trigga en sänkning till", skrev Olle Holmgren, SEB.

Swedbank däremot håller fast vid sin bedömning om ytterligare en räntesänkning, till 0,10 procent i december, och hänvisade till sin egen prognos om lägre inhemsk inflation i förhållande till Riksbankens. De tyckte också att Riksbankens prognoser för BNP och privatkonsumtion är för optimistiska.

Amerikanska räntor visade begränsade rörelser efter statistik som visade att antalet nyanmälda arbetslösa var i linje med förväntningarna förra veckan, att handelsunderskottet i juli oväntat minskade till sexmånaderslägsta och att produktiviteten var snäppet lägre än väntat på 2,3 procent och enhetsarbetskostnaderna sjönk 0,1 procent, tvärtemot förväntningar om en ökning med 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Tidigare hade ADP privat sysselsättning ökat något mindre än väntat i augusti, med +204.000 jobb i stället för väntade +220.000, enligt Bloomberg News.

ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn steg oväntat till 59,6 i augusti, vilket var den högsta nivån sedan i januari 2008. Analytiker spådde en nedgång till 57,6 i augusti från 58,7 förra månaden.

På valutamarknaden sjönk euron rejält mot dollarn efter ECB-beskeden och handlades vid svensk stängning kring 1:300 mot dollarn, jämfört med 1:315 inför ECB:s besked.

Dollarn har stärkts strax över 105-strecket mot yenen (104:9). Tidigt på torsdagen lämnade Bank of Japan sina styrräntor oförändrade.

Kronan har på torsdagen blivit 4 öre svagare till 7:04 mot dollarn och drygt 4 öre starkare till 9:16 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Rekordförsäljning av laddbara bilar

Hittills i år är 29,3  procent av alla nya bilar som säljs på svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande märkena på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Och utvecklingen fortsätter – redan nästa år räknar biltillverkaren med att 80 procent av alla nya bilar är laddbara.

Laddbara bilar för dina behov. 

Bilmarknadens omställning från fossila bränslen till eldrift fortsätter i snabb takt.

Under oktober var andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, som registrerades rekordhög med 36 procent av den totala nybilsförsäljningen. Det ska jämföras med oktober förra året då motsvarande siffra låg på 11,8 procent, allt enligt en ny rapport från branschorganisationen Bil Sweden.

Kia Niro
Kia Niro

”Offensiv strategi”

Kia har länge varit en drivande aktör på Sveriges elbilsmarknad. Hittills i år utgörs 57 procent av all nybilsförsäljning av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent nästa år.

Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

I produktportföljen finns nu fyra laddhybrider – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro (utsedd till Miljöbästa bil 2019) och e-Soul.

Kia Sorento som laddhybrid

Kia Sorento
Kia Sorento

Nu har orderböckerna dessutom öppnats för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt viktigare modell i sitt segment. Dieselversionen släpps på marknaden redan nu, och under första kvartalet 2021 börjar modellen levereras som laddhybrid.

Offensiv omställning

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar. För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbar 8 000 personer nu intensivt på Kias R&D-center i Namyang utanför Seoul i Sydkorea. Här utvecklas framtida fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?