Annons

USA-börser: Tuff dag för oljebolagen<br />

Efter en slagig handel stängde de ledande amerikanska aktieindexen under nollstrecket på tisdagen, tyngda bland annat av statistik som kom in under förväntan.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent lägre på indexnivån 17.056, medan det breda S&P 500 backade 0,3 procent till 1.972. Tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 0,3 procent till 4.493.

Omsättningen uppgick till cirka 800 miljoner aktier på New York-börsen och drygt 2 miljarder aktier på Nasdaq.

"Investerare försöker att skapa sig en bild över ekonomisk data och det geopolitiska landskapet. Att vi befinner oss vid månads- och kvartalsslutet leder till en del omplaceringar på marknaden", sade Craig Fehr, marknadsstrateg på Edward Jones i St. Louis, till Bloomberg News.

En gedigen makroagenda bjöd bland annat på en mätning från Conference Board som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk mer än väntat i september, samt inköpschefsindex från Chicago som - även detta - sjönk mer än under samma månad.

S&P/Case-Shillers index, som visade att huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA steg 6,75 procent i juli jämfört med samma månad 2013, kom också in lägre än väntat. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att priserna skulle ha stigit 7,40 procent på årsbasis.

Johnson Redbooks index visade vidare att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 4,3 procent vecka 39, som avslutades den 27 september, jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Försäljningen i affärskedjorna i USA ökade med 3,6 procent under samma vecka, jämfört med motsvarande vecka föregående år, enligt International Council of Shopping Centers veckoindex.

Bland enskilda aktier hamnade e-handelsjätten Ebay i strålkastarljuset. Bolaget meddelade att det avknoppar sin betalningsverksamhet Paypal, som kommer att börsnoteras nästa år, varpå aktien handlades upp 7,5 procent.

Ford, den största bilförsäljaren i USA, fortsatte ned efter måndagens vinstvarning. Aktien stängde 2,1 procent lägre.

Att priset på den amerikanska WTI-oljan föll med över 3 procent gladde inte aktieägare i oljejättarna Chevron och Exxon Mobil, vars aktier tappade 1,0 respektive 0,4 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 2 punkter till 2,50 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?