Annons

USA-börser: Ebay rusar<br />

De ledande amerikanska aktieindexen backade något i tisdagens inledande handel. Inköpschefsindex från Chicago tyngde sentimentet sedan det sjunkit mer än väntat. Samtidigt avancerade e-handelsbolaget Ebay efter att det beslutat att börsnotera sin betalningsverksamhet Paypal.

Strax före klockan 16 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till indexnivån 17.041, och det breda S&P 500 var ned lika mycket till 1.974. Tekniktunga Nasdaq Composite hade försvagats 0,3 procent till 4.495.

Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner aktier på New York-börsen och drygt 270 miljoner aktier på Nasdaq.

Den statistiktunga makroagendan bjöd bland annat på S&P/Case-Shillers index, som visade att huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA steg 6,75 procent i juli jämfört med samma månad 2013. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att priserna skulle ha stigit 7,40 procent på årsbasis.

Johnson Redbooks index visade vidare att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 4,3 procent vecka 39, som avslutades den 27 september, jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Försäljningen i affärskedjorna i USA ökade med 3,6 procent under samma vecka, jämfört med motsvarande vecka föregående år, enligt International Council of Shopping Centers veckoindex.

Index från inköpscheferna i Chicago sjönk till 60,5 i september, från 64,3 föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett index på 62,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Efter att USA-börserna i stort sett gått sidledes under den senaste månaden är det många traders som väntar på att rapportsäsongen drar i gång, för nya katalysatorer.

"Den här marknaden suktar desperat efter information om hur företagens vinster ser ut. Vi har i princip inte haft något att handla på och det kommer att bli en stor lättnad för alla när vi får en strid ström av rapporter. Allt har varit ganska riktningslöst och utan någon egentlig volatilitet", sade John Canally, ekonom på LPL Financial i Boston, till Bloomberg News.

Ännu är det dock ett tag kvar tills rapportsäsongen inleds på allvar, och i väntan på att de amerikanska företagen öppnar sina böcker för det tredje kvartalet riktades på tisdagen många blickar mot Ebay. Ebays aktie lyfte nära 7 procent i den inledande handeln sedan bolaget meddelat att det avknoppar sin betalningsverksamhet Paypal, som kommer att börsnoteras nästa år.

Ford var fortsatt i fokus efter måndagens vinstvarning, och aktien backade 3,5 procent på tisdagen.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 1 punkt till 2,49 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?