Annons

USA-börser: Minus trots återhämtning<br />

De amerikanska börserna inledde måndagens handel klart lägre och stängde också på minus, trots en gradvis upphämtning från de inledande nivåerna under dagens gång. Eskalerade demonstrationer i Hongkong dämpade riskviljan globalt.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,3 procent vid 17.071, medan det bredare S&P 500 tappade 0,2 procent till 1.978. Tekniktäta Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,1 procent vid 4.506.

Omsättningen uppgick till 610 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.690 miljoner på Nasdaq.

S&P 500 adderade därmed till en sammantagen nedgång om 1,4 procent under förra veckan, en vecka som var den svagaste på drygt två månader när fortsatta oroligheter i Mellanöstern och ett säljtryck i mindre teknologi- och internetrelaterade aktier dämpade riskhumöret.

På måndagen riktades blickarna mot HongKong där det ledande indexet Hang Seng-index sjönk till den lägsta nivån på tre månader, med ett tapp på kring 2 procent. Kurserna pressades av att protester mot Pekings ökade styre över regionen trappats upp under helgen.

"Vi har tidigare väckt en tiger i Ryssland och nu vaknar också en i Kina, och det är lite för mycket risk och osäkerhet för de amerikanska investerarna på en gång", sade Drew Wilson, investeringsanalytiker vid Fenimore, till Bloomberg News.

I amerikansk statistikväg visade siffror på måndagen att privatkonsumtionen i landet ökade något mer än väntat under augusti, efter en knapp nedgång månaden innan. Antalet kontrakterade husköp under månaden sjönk samtidigt mer än väntat, enligt National Associations of Realtors index.

Inom Dow Jones var energisektorn i botten, med oljebolagen Chevron och Exxon Mobil lägst i indexlistan. Aktierna tappade 0,8 respektive 1,1 procent. På plussidan gick halvledarbolag starkast, med uppgångar för bland andra Micron Technology och Intel.

Apple rörde sig samtidigt 0,6 procent lägre efter att anonyma källor till Wall Street Journal påstått att EU utreder bolagets framförhandlade skattevillkor i Irland - villkor som uppges bryta mot EU-lag.

Än svagare gick Fords aktie, efter att nyligen tillträdda vd Mark Fields vid en analytikerträff lämnat nedjusterade vinstprognoser för helåret. Aktien, som länge handlades på plus, tog ett rejält kliv nedåt, till en stängning på minus 7,5 procent.

En aktie som trotsade det annars sura sentimentet var Dreamworks Animation, med en klättring på 26 procent. Enligt The Hollywood Reporter ska det japanska konglomeratet Softbank vara intresserat av att köpa bolaget.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 5 punkter till 2,48 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Så mycket kan du vinna på en laddhybrid – kalkylatorn ger svaret

Fossildriven eller laddbar bil – funderar du också på vilket av alternativen som är mest fördelaktigt just för dig?

Tack vare en ny kalkylator kan du nu snabbt få svaret.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

Allt fler förare i Sverige upptäcker fördelarna med att köra en laddhybrid eller en elbil.

Hittills i år är 29,3 procent av alla nya bilar som säljs på den svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande varumärkena när det gäller laddbara bilar på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Men hur stor är egentligen skillnaden i miljöpåverkan och kostnad mellan en fossildriven bil (bensin eller diesel) och en eldriven?

För att underlätta svaret på frågan har Kia utvecklat en ny kalkylator. Med den kan du enkelt och snabbt jämföra olika modeller.

Så här går det till:

I kalkylatorn jämför du en Kia plug-in-hybrid med en motsvarande bil som inte är klimatbonusberättigad. 

Därefter fyller du i två parametrar: antal år och körsträcka per år.

Resultatet visar sedan den totala kostnaden samt bilens sammanlagda miljöpåverkan i ton utsläppt koldioxid. 

Exempel:

Vi jämför en Kia Ceed SW Plug-In Hybrid Advance (med el- och bensinmotor) med en Kia Ceed SW 1.4 T-Gdi DCT GT Line (bensinmotor).

Vi fyller i ett ägande på tre år samt en körsträcka på 1 500 mil per år.

Svaret visar att plug-in-hybriden har släppt ut sammanlagt 1,31 ton koldioxid medan motsvarande siffra för den bensindrivna är 6,48 ton. 

Skillnaden är alltså 5,17 ton koldioxid vilket motsvarar 51 700 pantade burkar eller lite mer än fem flygresor tur eller retur mellan Stockholm och Genéve.

Vi får samtidigt veta att plug-in-hybriden kostar 5 014 kronor mindre under perioden.

Att välja modellen med laddhybrid är med andra ord en klar fördel för både miljön och din plånbok.

Får fler att upptäcka fördelarna

Den nya kalkylatorn är ytterligare ett sätt för Kia att få fler att upptäcka fördelarna med eldrivna bilar.

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och är nu en av de allra starkaste aktörerna när de gäller laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 57 procent – av de bilar som såldes mellan januari och oktober i år var laddbara. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid samt två rena elbilar.

Snart är det dessutom Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som går att beställa redan nu med leverans under det första kvartalet nästa år.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

FAKTA: Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?