Annons

Räntor och valutor: Dollarn fortsatt stark<br />

USA-räntorna sjönk tillbaka i fredags efter svensk stängning efter att tidigare under dagen ha stigit på nyheten att "obligationsgurun" Bill Gross byter jobb och lämnar världens största obligationsfond, Pimco, och efter stark BNP-statistik.

Enligt tidningen Wall Street Journal uppgav Pimcos ledning att det var åsiktsskillnader när det gällde fondens framtida utveckling som låg bakom att Bill Gross lämnar Pimco för att i stället börja på Janus Capital, medan nyhetsrapporter talade om ett alltmer "oberäkneligt uppförande" från Bill Gross som lett till att Pimco övervägt att avskeda honom.

Osäkerhet kring vad som kommer att hända med Pimcos obligationsinnehav efter Bill Gross avgång låg bakom ränteuppgången.

I måndagens asiatiska handel visar USA-räntorna små rörelser.

Tidigt på morgonen är den tvååriga amerikanska räntan oförändrad på 0,58 procent och tioårsräntan är ned 2 punkter till 2,52 procent, från svensk stängning i fredags.

På söndagen sade Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, att Federal Reserve inte får "falla bakom kurvan" då de väger när styrräntorna ska börja höjas, och hänvisade till starkare amerikansk tillväxt och ett ökande lönepristryck.

Richard Fisher, som är en tydlig förespråkare för stramare penningpolitik som skydd mot inflation, sade också att ekonomiska rapporter som snart kommer att publiceras från hans distrikt kommer att "slå av er strumporna", rapporterar Bloomberg News.

Han sade att undersökningar om lönepristrycket i Dallas Feds distrikt var det högsta sedan före recessionen och att andra indikatorer också har stigit.

"Jag vill inte falla bakom kurvan här, Jag tror att vi plötsligt kan få ett stråk med hög tillväxt, se viss löneinflation och det är då du börjar oroa dig", sade han.

Fed-ledamoten kallade USA:s BNP-tillväxt under andra kvartalet för "överstark" och refererade till upprevideringen från 4,2 till 4,6 procent i beräknad årstakt.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och privatkonsumtion i augusti. Den förra väntas ha ökat med 0,3 procent och den senare med 0,4 procent. Det blir också siffror över kontrakterade husköp i USA i augusti. De väntas ha sjunkit med 0,5 procent från månaden före och med 1,4 procent från ett år tidigare.

Senare i veckan väntar en rad amerikanska makrosiffror som hushållens konfidensindikator, industriproduktion, ISM-index för industrin samt sist men inte minst fredagens sysselsättningsrapport för september.

Japanska räntor pekar uppåt på måndagen, Tokyobörsen stiger något och yenen har fortsatt att tappa mot dollarn.

I morgon tisdag väntar ett helt batteri med japansk statistik, som arbetslöshet, detaljhandel, hushållskonsumtion samt preliminär industriproduktion och på onsdagen publicerar Bank of Japan sin Tankan-rapport för tredje kvartalet.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 109:38 mot yenen, upp från 109:26 i fredags. Mot euron har dollarn stärkts till 1:268 från 1:270.

Kiwi-dollarn föll på måndagen 2 procent då landets centralbank, RBNZ, i augusti sålde mer valuta än de gjort sedan 2007. Även den australiska dollarn sjönk.

Kronan har blivit 2 öre svagare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

Bland veckans höjdpunkter i Europa finns snabb-KPI och arbetslöshet i euroområdet, men också konjunkturbarometern, där inte minst den första är mycket viktig för ECB. De håller sitt räntemöte på torsdag följt av den sedvanliga presskonferensen med chefen Mario Draghi.

Här hemma blir det tunga siffror över detaljhandel, inköpschefsindex för industrin och tjänstesektorn, industristatistik, samt tjänsteproduktion.

måndag 6.05 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:2716 (7:2519) EUR/USD 1:2697 (1:2700)

EUR/SEK 9:2196 (9:2092) USD/JPY 109:39 (109:26)

Jp obl 2 0,08 (0,06) Jp obl 10 0,52 (0,52)

Ty obl 2 -0,07 (-0,07) Ty obl 10 0,97 (0,98)

US obl 2 0,58 (0,57) US obl 10 2,52 (2,54)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?