ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Han pumpar upp Indienfonderna

  • Foto: Julie Jacobson / TT
Han har fått Indiens självförtroende att spira och Indienfonderna att rusa. Nu bådar premiärminister Narenda Modis USA-turné för fortsatta börsuppgångar, enligt Parameswara Krishnan, stjärnförvaltare på DNB India retail.

Indiens premiärminister Narendra Modis middag med president Barack Obama i Vita Huset under måndagen blir höjdpunkten på en USA-turné som redan fått stort genomslag i amerikanska medier.

I söndags höll Modi ett bejublat brandtal vid Madison Square Garden i New York, en arena som tidigare stått värd för artister som Elvis och Bruce Springsteen. Ackompanjerad av Bollywood-dansare och storbildsskärmar basunerade Modi ut budskapet att detta är ”Indiens århundrade” inför 20.000 jublande fans, de flesta amerikaner med rötterna i Indien.

Indiens ekonomi ska växa ”mycket snabbt” till följd av åtskilliga tillväxtstimulerande åtgärder, enklare visumregler och en modernisering av landets lagar, lovade Modi från scenen. Hans besök har väckt stolthet bland USA:s tre miljoner invånare med rötterna i världens största demokrati.

Besöket markerar även en normalisering av Modis personliga relation till USA. Under tiden han var chefsminister för delstaten Gujarat fick nationalisten Modi nämligen inreseförbud till USA och var persona non grata i Vita Huset. Orsaken var den massaker av muslimer som skedde i Gujarat 2002 och som Modi anklagas för att ha blundat för.

Parameswara Krishnan, förvaltare av DNB India retail, ser Modis USA-besök som en viktig milstolpe, som i slutändan bådar gott för Indiens framtida tillväxt.

”Han har fått en fantastisk respons i USA, med mycket bra press. Det är viktigt för Modi att normalisera sin relation till USA under sina första tre, fyra månader som premiärminister. Det finns många kommersiella band mellan USA och Indien som kan förbättras. Detta visar dessutom att man lägger gamla kontroverser bakom sig”, säger han.

DNB India retail är den Indienfond i PPM-systemet som gått bäst i år, med en uppgång på hela 58 procent. Fonden satsar främst på tillväxtbolag inom konsumtionssektorn, en strategi som visat sig vara bra när tillväxten väntas ta fart.

Uppgången på den Indiska börsen har pågått i ett år, men tog ordentlig fart när rösterna i Indiens nationella val var färdigräknade i maj. Då stod det klart att den företagsvänlige och beslutsföre Modi och hans nationalistiska parti vunnit en tydlig seger och att Modi skulle ta över som premiärminister.

Sedan dess har Indienbörsen fortsatt att stiga, månad för månad. Även landets valuta har stärkts, vilket lett till stora uppgångar för de svenskar som ägt Indienfonder de senaste året.

De tolv Indienfonderna i PPM-systemet har alla stigit med mellan 37 och 58 procent hittills i år. Bäst har det gått för fonden DNB India retail A, följt av Carnegie Indienfond.

Enligt Parameswara Krishnan beror merparten av uppgångarna på förhoppningar om de reformer som Modi lovat genomföra.

”Men han har redan effektiviserat statens styrmetoder, bland annat genom att se till att varje minister får mer direkt makt”, förklarar Krishnan.

Indiens tillväxt har stått och stampat kring 5 procent de senaste två åren. Men nu spår Krishnan att den ska öka till 6-7 procent nästa år och över 7 procent 2016.

”Vi har sett en exceptionell avkastning på börsen hittills i år. Men om Indien fortsätter att växa tror jag vi kan se fortsatta uppgångar”, säger han.

Under sin tid som chefsminister för delstaten Gujarat investerade Modi i infrastruktur och såg till att kraftförsörjningen fungerade. Delstaten lyfts ofta fram som en ekonomisk förebild med en tillväxt kring 10 procent de senaste fem åren.

Indienfonderna i PPM-systemet har klättrat i år
Fond Utveckling i år, %
DNB India retail A 58,2
Carnegie Indienfond 52
BGF India A2 51,6
Franklin India A Acc $ 50,4
MS INVF Indian Equity B 48,7
Amundi Fds Eq India AU-C 46,1
FIM India 45,2
Pictet Indian Equities-R USD 44,9
Handelsbanken Indienfond 42,4
Nordea Indienfond 42,2
Simplicity Indien 40,1
JPMorgan India D USD Acc 37,4

Källa: Morningstar.se

Tyck till