ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Du är rikare än du tror

  • Foto: Jessica Gow / TT

Svenskarna tror att de är fattigare än vad de faktiskt är, visar en ny forskningsrappor.

Sju av tio underskattar stoleken på sin inkomst i jämförelse svenskar i övrigt. Det är slutsatsen i en rapport från IFN, ett fristående forskningsinstitut med arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som huvudman.

Ekonomiforskaren Johanna Möllerström har tillsammans med kollegorna Mounir Karadja och David Seim hämtat in tusentals svenskars uppfattning om den egna ”relativa inkomsten”. Resultaten har ställts mot varje svarandes faktiska inkomst i förhållande till andra, med hjälp av Skatteverket.

68 procent uppfattade sig ligga markant lägre i inkomsthierarkin än vad hårda skatteuppgifter visar.

”...de tror att de är fattigare jämfört med andra svenskar, än vad de faktiskt är”, skriver Johanna Möllerström om rapporten på ekonombloggen Ekonomistas.

Endast 6 procent av de svarande, bland 4.500 tillfrågade, uppfattade sig på motsvarande sätt som rikare än vad de egentligen är.

Snittlönerna uppgick 2013 till 24.000 kronor för arbetare och till 34.600 kr för tjänstemän, enligt färska siffror från fackjätten LO:s ekonomer.

Forskarnas resultat står i bjärt kontrast mot USA. Bland amerikaner är det i stället vanligare att tro sig vara rikare jämfört med andra, än vad som faktiskt är fallet. Det visar den återkommande jätteundersökningen General Social Survey, enligt Johanna Möllerström.

Forskaren Johanna Möllerström är också tidigare moderat kommunpolitiker.

Tyck till