Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn spänner musklerna<br />

Europaräntorna öppnar ett par punkter lägre på fredagsmorgonen, efter en amerikansk räntenedgång under natten. På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot en allmänt svagare yen.

Europabörserna öppnar i stort sett oförändrat efter börsnedgångar i USA på torsdagskvällen och i Asien under natten. Dessa nedgångar förklarades bland annat med ett ryskt lagförslag som ska göra det möjligt att beslagta utländska tillgångar i landet och farhågor om att den snabba dollarförstärkningen kan dämpa den amerikanska tillväxten.

Svenska statsobligationsräntor sjunker svagt och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 1,49 procent. Kronan är i stort sett stabil mot både dollarn och euron. Den tyska tioårsräntan sjunker 2 punkter till 0,96 procent.

Under morgonen kom statistik som visade att GfK konsumentförtroende för Tyskland sjönk till 8,3 inför oktober från 8,6 i september. Konsumentförtroende i Frankrike var oförändrat i september.

Närmast på den svenska agendan står nu klockan 9.30 SCB-statistik över handelsbalansen i augusti. Enligt SME Direkts enkät väntas ett överskott på 2,2 miljarder kronor, efter ett överskott på 1,9 miljarder kronor i juli.

Danske Banks chefekonom i Sverige, Roger Josefsson, skriver i bankens morgonbrev att de framför allt kommer att leta efter tecken på en starkare export.

"Nettot känns relativt ointressant annat än ur ett BNP kv3-perspektiv", skriver han.

I september steg exporten med 2 procent i årstakt medan importen ökade med 4 procent.

En rysk parlamentsledamot har lagt fram ett lagförslag som ska göra det möjligt att beslagta utländska tillgångar i Ryssland, som ett svar på sanktionerna mot Ryssland.

Enligt förslaget ska den ryska staten betala ut kompensation till de ryska medborgare och företag som har fått sina utländska tillgångar frysta och Ryssland ska då få rätt att beslagta utländska staters tillgångar i Ryssland, även sådana som har diplomatisk immunitet.

I bakgrunden finns också fortsatta spekulationerna om när Federal Reserve kan komma att börja höja styrräntorna.

I det ämnet sade Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, att styrräntan kan börja höjas i mitten av nästa år, eller eventuellt lite senare. Han varnade samtidigt för att den starkare dollarn kan komma att dämpa USA:s export framöver.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sjunkit 2 punkter till 2,50 procent, från svensk stängning på torsdagen.

På fredagens makroagenda riktas intresset i första hand mot det definitiva BNP-utfallet för det andra kvartalet i USA, klockan 14.30. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en ytterligare upprevidering, till +4,6 procent i beräknad årstakt från +4,2 procent i föregående preliminära utfall. Bland annat väntas hushållskonsumtionen ha varit starkare.

Deutsche Bank spår att BNP revideras upp till 4,5 procent och de skriver i ett marknadsbrev att även det tredje kvartalet ser ut att bli starkt.

"Momentum från det andra kvartalet verkar hålla i sig under nuvarande kvartal där tillväxten i årstakt ser ut att vara åtminstone 3,5 procent och möjligen betydligt högre", skriver Deutsche Bank.

På valutamarknaden har yenen försvagats mot de flesta andra större valutor efter att den japanske hälsoministern Yasuhisa Shiozaki sagt att det kommer att ske vissa reformer av den statliga japanska pensionsfonden GPIF, under nuvarande lagstiftning. Detta fick fart på spekulationerna om att GPIF kan komma att köpa mer utländska tillgångar, vilket pressar yenen.

Mot dollarn har yenen försvagats till 109,05 från 108,90 på torsdagen. Dollarn handlas i sin tur i stort sett stabilt mot euron, till 1,274.

Dollarn är på god väg att stärkas för elfte veckan i rad, något den inte gjort på över 40 år. Dollarförstärkningen drivs i grunden av centralbanksförväntningar, som också har fått räntedifferensen mellan den tyska och amerikanska tioåriga statsobligationsräntan att vidgas till den högsta på 15 år. Medan Federal Reserve spås höja styrräntan i en hyfsat nära framtid handlar diskussionen i euroområdet och Japan om det kan behövas ytterligare stimulanser från centralbankerna.

"Dollarn är destinationen för kapital som flyr från stimulanser på annat håll", sade Daisuke Uno, chefsstrateg vid Sumitomo Mitsui Bank, till Bloomberg News.

Kronan handlas i stort sett oförändrat mot både dollarn och euron, till 7,21 respektive 9,19.

Fredag kl 9.05 (torsdag kl 16.15):
USD/SEK 7:2143 (7:2107) Statsobl 2y 0,16 (0,16)
EUR/SEK 9:1922 (9:1908) Statsobl 10y 1,49 (1,50)
EUR/USD 1:2741 (1:2744) Räntegap/ty 53 (52)
US obl 10y 2,50 (2,52) Tysk obl 10y 0,96 (0,98)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?