ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn klättrar

Veckan avslutades med ränteuppgång och fortsatt dollarförstärkning. Europaräntorna inledde något ned men steg under eftermiddagen, främst i periferin, i takt med att USA-räntorna gick upp.

"Investerare bygger på sina positioner inför ECB-mötet nästa vecka. Nedgången i långa inflationsförväntningar talar för ett duvaktigt ECB-möte", sade Alessandro Giansanti på ING Groep till Bloomberg News.

Credit Suisse skrev i ett marknadsbrev att ECB-chefen Mario Draghi har lovat att göra mer vid behov, men också uppmanat regeringarna (läs Italien och Frankrike) att genomföra strukturreformer.

"Den rad av svagare data som vi har sett på senare tid säkrar att trycket kvarstår på ECB att så småningom följa upp med brett baserat QE (inklusive statsobligationer), men vi tror att Draghi väntar för att se resultatet av AQR (granskning av tillgångar) under andra halvan av oktober, utlåningen i TLTRO i december och effekterna av ABS-programmet", skrev Credit Suisse i ett marknadsbrev.

På valutamarknaden handlas dollarn fortsatt starkt, drivet i grunden av centralbanksförväntningar.

"Dollarns starka trend överlag fortsätter. Fed är på väg att avsluta QE i oktober och kommer sannolikt att höja räntan i mitten av nästa år som planerat, medan vi inte har sett så mycket av förbättring i andra länder", sade Kazuo Shirai på Union Bank till Bloomberg News.

Den allt starkare dollarn har samtidigt väckt nya farhågor, vilket tyngt USA-börserna. Fed-chefen i New York, William Dudley har också noterat att dollarkursen är en variabel att ta hänsyn till i penningpolitiken.

"Vi kommer till ett slut på en trend om fyra-fem år på marknaderna och historien säger oss att detta inte händer i det tysta. Om man är djävulens advokat så skulle det bara krävas några få duvaktiga ord från Janet Yellen för att få detta att stanna upp och vi vet att Fed har prejudikat för att göra den sortens vändningar", sade Neil Mellor på Bank of New York Mellon till Reuters.

Yenen tappade något efter att hälsominister Yasuhisa Shiozaki sagt att det väntas vissa reformer av den statliga japanska pensionsfonden GPIF, under nuvarande lagstiftning.

Sådana reformer, som marknaden börjat anta skulle gå i stå, kan kunna öppna för ökad exponering mot aktier.

Dollar/yen handlades därefter stabilt strax över 109-nivån, där den i stort sett befunnit sig under en veckas tid.

USA-räntorna, som pressats ned på torsdagen, steg på fredagseftermiddagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,54 procent vid svensk stängning, 2 punkter upp från torsdag samma tid.

Ränteuppgången kom efter uppgifterna om att Bill Gross ska lämna Pimco, världens största obligationsfond, vilket kan innebära ett skifte i Pimcos syn på amerikanska statspapper, som varit en bärande del i portföljen.

Aaron Kohli på BNP Paribas sade att Bill Gross varit positiv till USA-obligationer under största delen av sin karriär, och att den som tar över kanske inte kommer vara lika entusiastisk.

"Han har varit obligationsmarknadens ansikte under en lång tid. Det är svårt att hänföra rörelsen (i obligationer) till något annat", sade Aaron Kohli till Bloomberg News.

Den tredje beräkningen av BNP för andra kvartalet reviderades upp ytterligare till +4,6 procent i beräknad årstakt, från +4,2 procent i andra beräkningen (+4,0 i första).

Det var i linje med förväntningarna. En väntad upprevidering av privatkonsumtionen (+2,5) uteblev, men å andra sidan drogs de fasta investeringarna upp och handelsnettot gav ett mindre negativt bidrag. I övrigt var revideringarna små.

Kärninflationen (core PCE index) steg oreviderade 2,0 procent i beräknad årstakt.

RDQ Economics noterade att upprevideringen i stort var som väntat, och visar på en stark återhämtning efter det svaga första kvartalet. Även om man inte ska lägga alltför stor vikt vid rörelser mellan kvartalen, så är det värt att notera att upprevideringen denna gång var brett baserad och sågs såväl i utgifts- som inkomstdata (inte minst företagsvinster).

"Vi är uppmuntrade av tillväxten i kapitalinvesteringar andra kvartalet, vilket denna veckas order varaktiga varor indikerar kan fortsätta att växa i tvåsiffriga tal tredje kvartalet", skrev RDQ Economics i en kommentar.

Svenska räntor visade vid stängning marginella förändringar, medan kronan sammantaget tappade 4 öre till 7:25 mot dollarn och 2 öre till 9:21 mot euron från torsdagen.

Handelsbalansen visade ett oväntat underskott på 2,8 miljarder kronor i augusti, den "svagaste" handelsbalansen sedan augusti 2010. Väntat var ett överskott på 2,2 miljarder kronor enligt SME Direkts enkät.

Exporten var i stort oförändrat jämfört med samma månad 2013, medan importen steg 6 procent.

Nordea noterade att kalendereffekten tyngde men att det inte förändrar bilden av en svag trend.

"En del indikatorer har pekat mot en återhämtning i exporten under en rätt lång tid, och gör det fortfarande. Men vi tvivlar på att det kommer att ske någon betydande återhämtning givet de osäkra utsikterna för viktiga handelspartners", skrev Nordea i en kommentar.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven sade efter avrapportering till talman Per Westerberg att han ser förutsättningar för att kunna lägga fram ett budgetförslag som får större stöd än Alliansens förslag. Han räknar med att kunna presentera regeringsförklaring och ministerlista nästa fredag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer