Annons

USA-börsen: Konsumentskepsis drar ner<br />

Handeln på de amerikanska börserna inleddes i negativt territorium på torsdagen, sedan statistik under förväntan bidragit till en minskad riskvilja. På bolagsfronten handlades Apple ner efter rapporter om problem med dess senaste operativsystem.

Strax före klockan 16 var Dow Jones Industrial Average ned 0,7 procent till indexnivån 17.093, medan det breda S&P 500 hade försvagats 0,8 procent till 1.983. Tekniktunga Nasdaq Composite var ned 1,0 procent till 4.512.

Omsättningen uppgick till cirka 80 miljoner aktier på New York-börsen och drygt 200 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det pågår en hel del portföljbalanseringar i september, men vi väntar oss fortsatt väldigt begränsade rekyler på börsen mellan i dag och slutet på året", sade Chris Hyzy, chefinvesterare på U.S. Trust i New York, till Bloomberg News.

Dagens välfyllda makroagenda bjöd bland annat på en rapport från det amerikanska arbetsdepartementet som visade att antalet nyanmälda arbetslösa ökade med 12.000 till 293.000 personer under vecka 38, jämfört med veckan innan. Utfallet var något lägre än de 296.000 nya sökande som väntades enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Vidare sjönk orderingången på varaktiga varor i USA rejält i augusti, jämfört med månaden före. En stor nedgång var visserligen väntad, enligt Bloomberg News, så utfallet på minus 18,2 procent (0,2 procentenheter mer än väntat) var till stor del redan diskonterad.

Preliminärt tjänste-PMI för september, som kom in under förväntan, och Bloombergs konsumentförtroendeindex, som sjönk till 35,5 förra veckan, redovisades båda en kvart efter USA-börsernas öppning och bidrog till det redan negativa sentimentet.

Fredagens makroagenda innehåller inte alls lika många punkter som torsdagens, men investerare kommer ändå att rikta stort fokus mot definitiv BNP för det andra kvartalet. BNP väntas ha stigit med 4,6 procent, mer än det senaste estimatet på 4,2 procent, enligt Bloomberg News.

Apple handlades ned 2,5 procent. Teknikbolaget meddelande på onsdagen att det dragit tillbaka en uppdatering till sitt senaste operativsystem, för bland annat Iphone, efter flera rapporter om att det orsakat stora problem för användare.

Medicinteknikbolaget Boston Scientific backade också i den inledande handeln, sedan det dömts till 308 miljoner dollar i böter i en rättegång gällande tidigare royaltyintäkter.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 4 punkter till 2,53 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Ahola TransportAnnons

Ahola Transport har nått EU:s utsläppsmål – tio år i förtid

Ahola Transport har under många år utmärkt sig som ett banbrytande logistikföretag, som tillhandahåller skräddarsydda kundlösningar med ett tydligt miljöfokus. Genom att utnyttja digitalisering och modern teknik har företaget lyckats med konststycket att nå EU:s utsläppsmål för trafik – tio år i förtid.

Familjeägda Ahola Transport har arbetat med miljöfrågor i många år och är i dag en av de ledande aktörerna vad gäller klimatinitiativ inom transportbranschen. Företaget arbetar med internationella transporter inom framförallt Norden, Östeuropa och Baltikum, men gör det med ett lite annorlunda koncept:

– Istället för att utgå från fasta rutter och terminalnätverk, har vi en dynamisk ruttplanering och -optimering som är helt utformad efter kundens behov, berättar koncernens vd, Hans Ahola.

Verktyg för att mäta faktiska utsläpp

Det annorlunda konceptet möjliggörs i stor mån av en egen plattform för logistikstyrning, utvecklad av Ahola Transport själva. Systemet – som utvecklats i över 20 år – bygger på flera grundprinciper, varav en av de viktigaste är att alla lösningar ska kunna simuleras på förhand. De mest effektiva rutterna och lösningarna kan därmed väljas på förhand med hjälp av digitala tvillingar som skapas i systemet. Den långt gångna digitaliseringen gör det möjligt för Ahola Transport att mäta och rapportera faktiska utsläpp genom att koppla samman fordonsdata och operativ data.

–Ett effektivt utförande, det vill säga hög utnyttjandegrad och lite tomkörning har störst inverkan på utsläppen, säger Jimmy Ahola, kommunikationschef.  

Skalbar till olika ekosystem

Nyligen har Ahola Transport fått sina utsläppsberäkningar bekräftade av Uleåborgs universitet och certifierade av Den Norske Veritas; det visar att deras hårda arbete har gett resultat över tid. Från 2005 till 2019 minskade företaget utsläppen med 59 procent, vilket innebär att de redan är långt över EU:s klimatmål på 30 procent. 

Det här är dock ett arbete som aldrig tar slut. Därför måste fokus ligga på utförandet, inte bara på fordons- eller bränsletyper. Av den anledningen planerar Ahola Transport inte bara landsvägstransporter i sin plattform, utan stöttar också kunder inom andra branscher.

– Eftersom plattformen är skalbar till olika ekosystem, går den utmärkt att använda till all slags logistik, allt från persontrafik till multimodala lösningar. Just nu har vi ett projekt där våra system används för att styra en lång logistikkedja som involverar finska fabriker, järnvägsoperatörer och hamnar i Finland och Tyskland, samt flera åkerier. Allting rapporteras i realtid i hela kedjan, så att kunden alltid vet var varje kolli finns, förklarar Hans.  

Netto nollutsläpp räcker inte

Framöver tänker Ahola Transport fortsätta växa. Målet är en stark tillväxt framtill 2030 och att under den tiden addera allt fler ekosystem och portföljer. 

– Vi har tydliga planer för hur expansionen ser ut och vår ambition är att bli den aktör i Nordeuropa som moderniserar den traditionella logistiken genom dynamisk resurshantering och digitalisering, med hjälp av dessa vill vi även uppnå den bästa miljöeffektiviteten i branschen. Netto nollutsläpp räcker inte – det finns alltid mer att göra, avslutar Hans.

OM AHOLA TRANSPORT

Oyj Ahola Transport Abp är en familjeägd logistikkoncern som levererat transporttjänster i sextiofem år. Bolaget har ca 500 fordon i daglig trafik, sysselsätter omkring 700 personer och omsätter ca 100 miljoner euro på årsbasis. Kundanpassade miljövänliga logistiklösningar utgör vår främsta konkurrensfördel.

Läs mer om Ahola Transport 

Mer från Ahola Transport

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ahola Transport och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?