ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Starka företag har fler kvinnor i ledningen

  • Foto: Colourbox"
Med kvinnor i styrelsen blir bolagens avkastning bättre, enligt en ny rapport från Credit Suisse. Men det är svårt att bevisa varför.

Den schweiziska storbanken har tittat på utvecklingen i över 3.000 företag mellan början av 2012 och juni 2014. Företag med en högre andel kvinnor i ledningen tenderade att ge högre utdelning till aktieägarna. Men framför allt syntes en skillnad i avkastningen.

Störst skillnad syntes i Asien. Där hade bolagen med minst en kvinnlig styrelseledamot en kumulativ avkastning som var 55 procent högre än de som helt saknade kvinnor i styrelsen. I USA och Europa var skillnaden något lägre, 20 respektive 18 procent.

Resultaten förvånar inte Margareta Neld, vd för konsultbolaget Women in Progress.

”Man får in nya perspektiv och det är fler som tänker på helheten. Ju fler man är med olika bakgrund och olika kompetenser, desto bättre resultat får man”, säger Margareta Neld.

Hon får medhåll från Lena Möllerström Nording, styrelseordförande på revisionsbyrån Grant Thornton som tidigare tittat på kvinnors roller i företagsledningar. Hon säger att jämställdhetsarbete i allra högsta grad är en lönsamhetsfråga.

”Mångfald är det som gör att vi kan öka möjligheterna för företag att öka tillväxten och kreativiteten.”

Rapporten tittade också på effekten av kvinnor i företagsledningen. Även där syntes en tydlig skillnad. Bäst gick de bolag där halva företagsledningen var kvinnor. Deras årliga snittavkastning var 28 procent bättre än det globala snittet.

Lena Möllerström Nording tror att det kan finnas en viss risk att man glömmer bort kvinnorna utanför styrelserummen. Samtidigt tycker hon att fler kvinnor får plats längre ner i företagen i dag.

”I företagsledningarna känner vi att vi till viss del kommer ikapp. I styrelserna händer det ingenting. Men man måste jobba på alla nivåer. Det är väldigt många kvinnor på mellanchefsnivå men de måste upp på ledningsnivå och in i styrelsen”, säger Lena Möllerström Nording.

Forskningen kring hur mångfald påverkar företag har spretat. Enligt Anna Dreber Almenberg, biträdande professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, är det svårt att visa några kausala samband.

”Frågan är om företagen är framgångsrika för att de har kvinnor i styrelsen eller om de framgångsrika väljer att ha kvinnor.”

Varför skulle företag som går bra vara mer benägna att välja kvinnor?
”Det kan vara stora, internationella företag som är med i debatten och känner det här trycket att vi vill se mångfald i styrelserna”, säger Anna Dreber Almenberg.

Hon får visst medhåll från Margareta Neld. Men hon tycker inte att det betyder att man inte ska sätta upp jämställdhetsmål.

”Det gör man i alla andra sammanhang i företag. Man sätter säljmål, man sätter produktionsmål och så vidare. Då kan man ju sätta sådana här typer av mål också.”

I dag sitter kvinnor på 23 procent av de svenska börsbolagens styrelsestolar. Lena Möllerström Nording tycker att det går för långsamt framåt.

”Jag är fortfarande emot kvotering men fråga mig om fem år. Jag kan ha ändrat mig då om ingenting har hänt.”

Tyck till