Annons

Börsen: H&amp;M-flopp pressar ned index<br />

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel strax söder om nollstrecket, och gick således något svagare än börserna på kontinenten. Det var främst H&M som höll tillbaka index, efter en rapport som inte föll marknaden i smaken.

Strax efter klockan 10 noterades OMXS30-index 0,2 procent lägre till nivån 1.407. Aktier för drygt 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg Euro Stoxx 50-index 0,3 procent och tyska DAX ökade 0,4 procent.

H&M:s aktie sjönk 3,9 procent efter att, i rapporten för det tredje kvartalet, ha uppvisat ett rörelseresultat på 6.886 miljoner kronor som var något svagare än estimaten (SME 7.055). Det var främst en något lägre bruttomarginal, som påverkades av externa faktorer, som var bidragande orsak till resultatminskningen. Försäljningen, som inför rapporten varit stark, steg med 7 procent under perioden 1-23 september, (SME 14,4% hela september). Vidare skjuts Indien-lanseringen upp till nästa år.

På plus återfanns ett flertal aktier. Telia Sonera ökade 0,7 procent, Citi har höjt rekommendation till köp från tidigare neutral. Ericsson ökade 0,4 procent.

SKF och Volvo kan ha påverkats av att Morgan Stanley, uppgett att de är oroade över svagare lastbilssiffror från Europa. Dock är det inte tillräckligt för att banken ska ändra sin syn på SKF, och upprepar sin rekommendation övervikt och en riktkurs på 197 kronor. SKF aktien steg 0,1 procent till kursen 154 kronor, lastbilstillverkaren Volvo handlades upp 0,8 procent.

Utanför storbolagsindex avancerade Lundin Mining med 1,7 procent till kursen 57:47 kronor. Raymond James höjer sin riktkurs till 7:75 kanadadollar, cirka 50:25 kronor, från tidigare 7:50 kanadadollar. Rekommendationen outperform upprepas.

Millicom fortsatte ned med 1,9 procent. På onsdagens kapitalmarknadsdag framkom att bolaget sänker sitt marginalmål, ebitda, till runt 35 procent från tidigare över 35 procent. På onsdagen stängde aktien 2,4 procent lägre.

Africa Oil rekylerade upp 1 procent, sedan aktien under innevarande vecka sjunkit över 13 procent. Efter förra veckans resursuppdatering har flera banker sänkt sina riktkurser, men oftast behållit köprekommendationen.

SEB skriver att Kenyas regering offentliggjort att reavinstskatten på försäljning av andelar i oljelicenser ska ligga på 30-37,5 procent.

"Detta är betydligt högre än de 10 procent som vi alltid antagit och liknar mycket ett utfall som kan beskrivas som det värsta scenariot", skriver SEB vidare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?