Annons

Råvaror: Bostadssiffror höjer basmetaller<br />

Råvarorna rörde sig i olika riktningar under onsdagens eftermiddag och kväll. Basmetallerna fick stöd från amerikansk bostadsdata som slog förväntningarna rejält.

Strax efter klockan 19.00 var USA-oljan WTI i första termin upp 0:06 dollar till 91:62 dollar per fat, medan Nordsjöoljan Brent hade backat 0:71 dollar till 96:14 dollar per fat.

De amerikanska lagrena av råolja sjönk med 4,3 miljoner fat till totalt 358 miljoner under föregående vecka. Enligt Bloomberg News analytikersammanställning väntades en nedgång med 0,8 miljoner fat.

Brentoljan tyngdes samtidigt av statistik från tyskt håll. Det så kallade IFO-indexet, över klimatet inom näringslivet i Tyskland, sjönk till 104,7 i september, jämfört med oreviderade 106,3 föregående månad.

Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 105,8, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange har tremånadersterminen för koppar stigit 22 dollar till 6.740 dollar per ton, samtidigt som aluminium var 8 dollar högre på 1.977 dollar per ton. Zink noterades upp 26 dollar.

Försäljningen av nya enfamiljshus i USA nådde den högsta årstakten på sex år i augusti, 504.000 enheter. Detta innebär en uppgång med 18 procent jämfört med juli månads preliminära siffra.

Analytiker hade räknat med en årstakt på 430.000 enheter i augusti, motsvarande en uppgång med 4,4 procent.

"Den amerikanska statistiken har räddat koppar för tillfället", sade Bill O'Neill, på Logical Advisors, i en kommentar till Bloomberg News.

Koppar har annars sjunkit under de senaste fem handelsdagarna, bland annat med oro för den kinesiska ekonomin.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned nära 6 dollar till 1.218 dollar per uns samtidigt som silvret tappat 0:08 dollar till 17:72 dollar.

Dollarn har stärkts mot en rad valutor under dagen, med dollarindexet upp 0:37 till 85:02.

"Det har varit visst stöd från politisk oro, men annars är sentimentet negativt. Guldet kommer fortsätta lägre i takt med att det blir allt mer klart att räntorna kommer stiga och inflationen inte kommer att göra det", kommenterade Frank McGhee, mäklare på Integrated Brokerage Services, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 19.05
Råolja (pris/fat),

WTI, första termin +0,06 USD 91,62
Brent, första termin -0,71 USD 96,14
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +22 USD 6.740
Zink +26 USD 2.282
Aluminium +8 USD 1.977
Nickel +275 USD 17.410
Bly +20 USD 2.093
Tenn +100 USD 21.295
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -5,67 USD 1.217,67
Silve -0,08 USD 17,72
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.37 85.02

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?