Annons

Räntor och valutor: Uppåt i Europa<br />

Europaräntorna handlas något högre i den inledande handeln, med tyska räntor oförändrat till 1 punkt upp.

På den svenska agendan står närmast KI-barometern. Enligt SME Direkts enkät väntas den samlade indikatorn ha sjunkit till 102,0 från 103,2 i augusti.

"Efter förvånansvärt låg hushålls- och hög industrioptimism i augusti väntar vi oss att KI:s mätningar går åt andra hållet i september", skriver Nordea i sitt morgonbrev.

De noterar att huspriserna accelererar och att börsen har återhämtat sig från svackan tidigt i augusti. Samtidigt har dock inköpschefsindex för industrin fallit både i Sverige och Europa.

Klockan 10.00 kommer tyska IFO-index för september, som väntas ha fortsatt sjunka till 105,8 i september.

USA-räntorna sjönk på tisdagen men stiger åter något på onsdagsmorgonen, med den tioåriga statsobligationen på 2,54 procent, 1 punkt ned från tisdagens svensk stängning.

I eftermiddag kommer försäljning nya hem i augusti, med en väntad uppgång med 4,4 procent, efter -2,4 procent i juli.

En emission av tvååriga statsobligationer mötte god efterfrågan. Teckningskvoten 3,56, var högre än snittet på 3,39 de senaste tio emissionerna. På onsdagen emitteras femåriga statsobligationer.

"Ur ett globalt perspektiv så är tvååringar på den högsta nivån sedan början av 2011 attraktiva i en kontext av aktiva lättnader från ECB, trevande asiatiska ekonomier och ihållande flykt till kvalitet som stöttat amerikanska statspapper en tid", sade Ian Lyngen på CRT Capital till Bloomberg News.

Kommentarer från Fed visar på spridning i frågan om timing för normalisering av penningpolitiken.

Esther George (Fed-chef i Kansas City) sade att det nu är rätt tid för Fed att börja höja styrräntan, och att allmänheten bör vänta sig en volatil tid i samband med att Fed börjar sin normalisering av penningpolitiken.

Narayana Kocherlakota (Minneapolis), sade att inflationen väntas vara låg länge, och att han är mer oroad för att Fed kommer att höja räntan för fort än att de ska höja den för långsamt.

På tisdagen sade James Bullard (St Louis) att det var för tidigt för Fed att slopa formuleringen om "betydande tid" (considerable time) om lågräntepolicyn vid FOMC-mötet i september, men att det skulle vara mer naturligt att slopa den formuleringen vid nästa möte i oktober.

På onsdagen talar Loretta Mester (Cleveland Fed) och Charles Evans (Chicago Fed).

På valutamarknaden har euro/dollar parkerat runt 1:285 medan yenen stärkts något till 108:65 mot dollarn. Kronan handlas 3 öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron.

Japans premiärminister Shinzo Abe öppnar för en extrabudget och vill bevaka effekterna av den svaga yenen på den regionala ekonomin och småföretagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?