Annons

Räntor och valutor: <br />Euron tappar<br />

Europaräntorna pekar svagt nedåt och euron tappar på onsdagsförmiddagen sedan tyska IFO-index återigen visat sig vara svagare än väntat. Svenska räntor rör sig i linje med sina europeiska motsvarigheter.

Strax före lunch är den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 1,00 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen är ned 1 punkt till 1,53 procent.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 104,7 i september, från 106,3 i augusti. Nedgången var större än väntade 105,8, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Index över det aktuella läget sjönk till 110,5 från 111,1, väntat var 110,2, medan index över förväntningarna om framtiden sjönk till 99,3 från 101,7, väntat var 101,2.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe kommenterade utfallet och sade att lägre exportförväntningar och svagare kapitalvaror tyngde näringslivssentimentet. Misslyckanden i euroområdets ekonomi och Ukrainakrisen fortsätter att skapa osäkerhet i Tyskland, medan ECB:s senaste beslut och krisen i Mellanöstern däremot inte tynger.

Klaus Wohlrabe sade att han räknar med att få se ett svagt tredje kvartal i Tyskland med en ekonomi som stagnerat. Trots det räknar han med en BNP-tillväxt på runt 1,5 procent för helåret 2014, rapporterar Reuters.

Enligt Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer är nedgången i IFO-index framförallt är ett problem för euroområdets ekonomi där den underliggande tillväxten är "negligerbar".

"ECB:s prognos för ekonomisk tillväxt 2015 (1,6 procent) är alldeles för optimistisk. Till slut kommer centralbanken antagligen att genomföra storskaliga obligationsköp (QE) för att expandera balansräkningen med omkring 1000 miljarder euro som planerat", skriver chefekonomen i ett kundbrev.

Här hemma redovisade Konjunkturinstitutet på morgonen sin konjunkturbarometer.

Barometerindikatorn sjönk till 101,0 i september, från 103,0 i augusti. Väntat var en lite mindre nedgång till 102,0, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Indikatorn för industrin sjönk till 102,8 från 106,5, medan hushållsindikatorn däremot steg till 102,4 från 96,7. Väntat var en nedgång till 103,3 för industrin och en uppgång till 98,1 för hushållen.

Det som överraskade mest var hushållens inflationsförväntningar som fortsatte ned till 0,0 procent på 12 månaders sikt, från redan historiskt låga +0,2 procent i augusti. Hushållen ser alltså inte någon inflation alls det kommande året.

Roger Knudsen, barometeransvarig på KI, säger till Nyhetsbyrån Direkt att barometerindikatorn fortsätter att pendla runt sitt historiska genomsnitt på 100 och konjunkturen vill därmed inte riktigt ta fart.

"Barometerindikatorn har legat och vobblat kring genomsnittet sedan nyår. På så sätt ser det hyggligt stabilt, men ganska svagt ut. Konjunkturen tar inte riktigt fart", säger han.

Han noterar dock att Konjunkturinstitutets barometer i alla fall håller sig uppe hyggligt i jämförelse med konjunkturindikatorer i Europa, som backat på senare tid.

Enligt Roger Knudsen var det industrin som bidrog mest nedåt, men att industrin i grund och botten ändå är "rätt hyfsad" och att det är några ganska få branscher som står bakom nedgången.

"I industrin ligger orderingången både hemma och på export över den genomsnittliga nivån, orderstockarna är aningen över normalnivå och lagren ungefär lagom stora", säger Roger Knudsen.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, konstaterar att konjunkturbarometern sammantaget indikerar att svensk ekonomi växer, om än måttligt. Hushållens väldigt låga inflationsförväntningar kommer att noteras av Riksbanken, men det är inte den viktigaste indikatorn för inflationsförväntningarna.

Anders Brunstedt, Handelsbanken, noterar att nedgången i tillverkningsindikatorn var större än väntat samtidigt som uppgången i hushållsindikatorn var större än väntat.

"Eftersom vi tyckte att nedgången i mikroindex i augusti såg väldigt konstig ut hade vi räknat med en återhämtning nu. Men potentiell negativ påverkan från oklarheter kring valresultatet och finanspolitiken framöver var faktorer som vi trodde kunde tynga konsumentförtroendet en tid", skriver han och konstaterar att de hade fel eftersom mikroindex studsade tillbaka till nivåerna före augusti.

En positiv nyhet från euroområdet var att Nederländernas ekonomi växte mer än väntat under andra kvartalet, +0,7 procent från kvartalet före och med 1,1 procent från ett år tidigare, över både preliminärt utfall och förväntningar som båda låg på +0,5 respektiver +0,9 procent, enligt Bloomberg News.

I eftermiddag kommer försäljning nya hem i USA i augusti, med en väntad uppgång med 4,4 procent, efter -2,4 procent i juli.

USA-räntorna är också lägre, med tioårsräntan 2 punkter ned till 2,53 procent, från svensk stängning på tisdagen.

Kommentarer från Fed-företrädare visar på spridning i frågan om timing för normalisering av penningpolitiken.

Esther George (Fed-chef i Kansas City) sade att det nu är rätt tid för Fed att börja höja styrräntan, och att allmänheten bör vänta sig en volatil tid i samband med att Fed börjar sin normalisering av penningpolitiken.

Narayana Kocherlakota (Minneapolis), sade att inflationen väntas vara låg länge, och att han är mer oroad för att Fed kommer att höja räntan för fort än att de ska höja den för långsamt.

I dag, onsdag, talar Loretta Mester (Cleveland Fed) och Charles Evans (Chicago Fed).

På valutamarknaden har euron försvagats lite mot dollarn och handlas kring 1,285, ned från 1,287 vid svensk stängning på tisdagen, medan yenen stärkts något till 108,59 mot dollarn.

Japans premiärminister Shinzo Abe öppnar för en extrabudget och vill bevaka effekterna av den svaga yenen på den regionala ekonomin och småföretagen.

Kronan handlas 3 öre svagare mot dollarn och drygt 2 öre svagare mot euron.

Onsdag kl 11.40 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 7:1518 (7:1187) Statsobl 2y 0,17 (0,18)
EUR/SEK 9:1871 (9:1644) Statsobl 10y 1,53 (1,54)
EUR/USD 1:2846 (1:2873) Räntegap/ty 53 (52)
US obl 10y 2,53 (2,55) Tysk obl 10y 1,00 (1,02)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa på nya saker.

– Att ställa frågan till dina kollegor om hur de egentligen mår är det bästa du kan göra, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Mer om Skandias hälsoförsäkring 

Att omge sig med kollegor och chefer som faktiskt bryr sig på arbetsplatsen har många positiva effekter. 

– Vänlighet gör att vi vågar att testa nytt. På så sätt lär vi oss nya saker och bygger nya resurser, vilket gör att vi står bättre rustade. Vi har alltså mer motståndskraft nästa gång vi drabbas av livets hårda smällar. Om och när vi faller tar vi oss dessutom snabbare upp på benen igen. Studier visar att chefer som visar medkänsla ökar motståndskraften i sämre tider, säger Cajsa.

Finns det en risk att man engagerar sig för mycket, att kollegorna inte vill blanda in sina egna privatliv i arbetslivet? 

– Att fråga hur någon mår men samtidigt visa att man respekterar att kollegan inte behöver berätta allt om sin situation skapar ett förtroende och klimat där du kan hjälpa och stötta utan att någon känner sig utelämnad. 

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation, säger Cajsa Kaarme.

Många är duktiga på att visa omtanke

– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt. 

– Det bästa du kan göra om du är orolig för någon är att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.

Tre tips – Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

1. Skapa en förtroendefull relation med dina kollegor och din chef som gör att ni vågar prata öppet om mående och hur arbetet går. Det gör det lättare för alla att fånga upp tidiga signaler på ohälsa. Det är viktigt med regelbundna avstämningsmöten mellan chef och medarbetare där det finns tid att diskutera både prestation och mående. 

2. Våga fråga dina kollegor ”hur mår du?” och ta dig tid att verkligen lyssna på vad hen har att säga. Håll tillbaka dina egna tankar och lyssna och spegla gärna: ”känner du dig pressad? Kan du berätta mer?”.

3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen. Uppmuntra gärna till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur du mår. Satsa på en företagskultur som präglas av snällhet, tillit och respekt för långsiktig hållbarhet och effektivitet.

Tips från Cajsa Kaarme

Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia 

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?