Annons

Börsen: H&amp;M klättrar inför morgondagen<br />

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig under onsdagen men slutade på plus efter en mindre slutspurt. På flera Europabörser noterades också uppgångar i den avslutande handeln. Bland enskilda bolag korades Nobia till vinnare efter fransk försäljning.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,4 procent till nivån 1.411. Aktier för 15 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

På makroscenen sjönk tyska IFO-index mer än väntat medan amerikansk husförsäljning överträffade förväntningarna med råge.

På svenskt börsgolv steg klädjätten H&M nästan 2 procent inför rapporten på torsdagsmorgonen. Aktiekursen har nått nya högstanivåer och de senaste månadernas överraskande försäljningsutveckling har smittat av sig på förväntansbilden.

Bland förlorarna återfanns MTG, som tappade 3 procent. Medieaktien har haft en trist utveckling sedan ett ryskt lagförslag skulle kunna tvinga fram ett minskat ägande i det ryska intressebolaget CTC Media.

Ett annat Stenbecksbolag, Millicom, arrangerade kapitalmarknadsdag på onsdagen. Bland annat upprepade bolaget sitt intäktsmål på över 9 miljarder dollar för 2017 men marginalmålet, ebitda, sänktes till runt 35 procent från tidigare över 35 procent. Teleoperatörsaktien förlorade 2,4 procent.

Verkstadsjätten Sandvik tappade 1,2 procent. JP Morgan upprepade sin negativa syn - undervikt - och menade att SME Direkts konsensusenkät är alltför optimistiskt.

Astra Zeneca slutade oförändrad efter tisdagens kurstapp. Enligt källor till Bloomberg News kommer de nya reglerna som ska motverka skatteflykt i USA inte att avskräcka Pfizer. Den amerikanska läkemedelsjätten, som sägs överväga nya bud på Astra Zeneca, uppges nu ha vänt blickarna mot generikajätten Actavis.

Lundin Mining steg närmare 4 procent. Gruvbolaget har inlett produktionen vid amerikanska Eagle-gruvan.

På rekommendationsfronten fick Autoliv stöd av franska Exane som inlett bevakning med outperform. Bilsäkerhetsaktien steg 1,1 procent.

Utanför storbolagsindex var Nobia den lysande stjärnan. Kökstillverkaren fick ett bud på 20 miljoner euro på sin franska förlustkedja Hygena, och aktien klättrade runt 15 procent.

"Det här förbättrar prognoserna för de kommande åren plus att det kan leda till att Nobia kan se över vilka andra länder man kan växa i, att man lägger resurserna där intjäningen kan lyftas ytterligare", kommenterade en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

Africa Oil fortsatte sin resa söderut, och tappade över 7 procent. Efter förra veckans resursuppdatering har flera banker sänkt sina riktkurser rejält, men oftast behållit köprekommendationen. På onsdagen tog First Energy bort oljeprospekteringsaktien från sin särskilda köplista.

Eniro backade 3,7 procent till drygt 11 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt riktkursen till 10 kronor från tidigare 25 kronor. Rekommendationen minska kvarstår.

IT-startupbolaget BIMobject föreslog en riktad nyemission till Hexagon på över 30 miljoner kronor. BIM-aktien avancerade hela 53 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?