Annons

Starka banker bromsade<br />

Stockholmsbörsen backade på tisdagen i likhet med de större europeiska börsindexen mot bakgrund av bleka tyska makrodata. En stabil svensk banksektor verkade dock i motsatt riktning mot breda nedgångar inom verkstad och telekom.

Nära botten av index var Astra Zeneca, sedan USA försvårat för inhemska bolag att genom företagsköp flytta sin skattemässiga hemvist till lågskatteländer. Även Volvo lade i backväxeln.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,9 procent ned till nivån 1.405,3. Aktier för 15,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Den tyska industrins inköpschefsindex, som oväntat sjönk till den lägsta nivån på 15 månader, bidrog till ett dystert börshumör. Markit/BME:s PMI-index landade på 50,3 för september, att jämföra med enligt Bloomberg väntade 51,2.

Från USA kom vidare data som visade att huspriserna steg mindre än väntat i juli.

De kontinentaleuropeiska börserna backade överlag omkring 1,5 procent, alltså klart mer än Stockholm. Förklaringen står till stor del att finna bland storbankerna, som alla slutade dagen högt upp i indextoppen.

Bäst gick Handelsbanken, som adderade 0,5 procent, följd av SEB och Swedbank som båda stängde strax över nollstrecket.

Även storbolagsindexets två råvarubolag, Boliden och Lundin Petroleum, klarade dagen jämförelsevis väl med stöd av stigande metall- och oljepriser.

På nedsidan dominerade läkemedelsbolaget alltså Astra Zeneca, som tappade 3,6 procent till 515:50 kronor.

Det amerikanska finansdepartementet aviserade skärpta regler för att hindra bolag från att flytta sina legala huvudkontor till lågskatteländer via företagsköp utomlands, så kallad inversion. Ett huvudargument för Pfizers intresse för Astra Zeneca har varit just sådana möjligheter.

Nedåt var det också för ett antal konjunkturkänsliga verkstadsbolag. SKF tappade 2 procent, Sandvik nästan lika mycket och Assa Abloy 1,5 procent. SSAB och Volvo, med stor exponering mot Europa, förlorade 3 respektive 3,9 procent.

Teleoperatörer och nätverkstillverkare som Tele2, Ericsson och Nokia tappade alla mark.

Mest omsatt för dagen var modejätten Hennes & Mauritz, som backade 0,5 procent inför torsdagens kvartalsrapport. Aktiekursen har nyligen nått nya högstanivåer efter de senaste månadernas överraskande starka försäljningsutveckling.

Utanför OMXS30 sjönk oljeprospekteringsbolaget Africa Oil 3,8 procent. En rad analytiker har dragit ned sina förväntningar och riktkurser i spåren av förra veckans resursuppdatering.

En annan tidigare kursraket som hade det kämpigt var Lucara Diamond. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med förklarar nedgången med vinsthemtagningar och en tillfälligt något svagare marknad för rådiamanter. Diamantproducenten föll drygt 5 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards steg med tvåsiffriga tal för tredje dagen i rad. Bolaget meddelade på måndagen att det fått två nya så kallade design wins för touchsensorer. Dagens uppgång blev 11 procent. Sektorkollegan Precise Biometrics lyfte drygt 8 procent.

En rejäl uppgång på 7,4 procent noterades också för Net Insight. Den skånske finansmannen Jan Barchan har seglat upp som storägare med motsvarande 12 procent av kapital och röster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?