Annons

Räntor och valutor: Svagare dollar<br />

Förstärkt geopolitisk oro, vissa mjuka Fedkommentarer och något svag eurostatistik bidrog till att dämpa riskklimatet något på tisdagen, vilket åtminstone initialt bidrog till en svagare dollar och något lägre statspappersräntor.

USA genomförde under natten mot tisdagen flyganfall mot Islamiska Staten i Syrien, och på morgonen kom besked om att Israel skjutit ner ett syriskt stridsflyg. Beskeden fick vissa investerare att sälja dollar mot framför allt japanska yen och schweizerfranc och dra sig till främst amerikanska statspapper.

Roy Teo, senor valutastrateg vid ABN-Amro kopplade dock i ett kundbrev dollarns försvagning till kommentarer från Fedchefen i New York, William Dudley, som kan ha bidragit vinsthemtagningar på långa dollarpositioner.

I en intervju med Bloomberg News på måndagskvällen sade William Dudley att en kraftigt starkare dollar kan dämpa Federal Reserves ansträngningar att öka tillväxten och lyfta inflationen.

William Dudley konstaterade att om dollarn skulle stärkas än mer, så skulle det få konsekvenser för tillväxten.

"Vi skulle få ett sämre handelsutfall, mindre export och mer import. Och om dollarn stärktes mycket, så skulle det tendera att dämpa inflationen. Så det skulle göra det svårare att uppnå våra två mål. Så uppenbarligen skulle vi ta detta i beaktande", sade han.

"Uppenbart, i takt med att dollarn rör sig, så påverkar det lämpligheten av en viss penningpolitisk policy för att nå målen", fortsatte han.

Roy Teo noterade samtidigt att två "hökar" i Fedboet, Charles Plosser i Philadelphia och Richard Fisher i Dallas, kommer att lämna sina poster våren 2015, därmed återstår "bara Jeffrey Lacker och Esther George i höklägret".

William Dudley sade tidigare på måndagen att han tycker att det vore bra om Fed så snart som möjligt kunde lämna nollräntan bakom sig, men en inflation under 2 procent talar ändå för att Fed ska vara tålmodiga beträffande räntan Han tror också att ekonomin kan behöva bli "lite het", med en arbetslöshet under det som Fed betraktar som maximal uthållig sysselsättning, innan det är dags att höja räntan.

Dollarn återhämtade senare mycket av försvagningen mot japanska yen, men handlades fortsatt svagare mot euron på eftermiddagen.

Europeiska statspappersräntor sjönk något efter den svenska stängningen på måndagen men vände åter svagt upp på tisdagseftermiddagen.

Det samlade euro-PMI sjönk till 52,3, från 52,5 i augusti. Enligt Bloomberg News väntades ett oförändrat index. Industri-PMI sjönk till 50,5 från 50,7 medan tjänste-PMI sjönk till 52,8 från 53,1.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att undersökningen målar en bild av en fortsatt "nedstämdhet" i euroområdets ekonomi. Tillväxten i produktion och efterfrågan dämpas och sysselsättningen misslyckas åter med att uppvisa någon "meningsfull" ökning.

"En sådan dvala innebar att priserna fortsatte att sjunka när företagen slogs om kunder, vilket oundvikligen kommer att höja oron för att regionen går mot deflation", sade Chris Williamson.

Han tror att den fortsatta svagheten i PMI är en besvikelse för ECB. PMI antyder att BNP i euroområdet kommer att öka med 0,3 procent "som bäst" under tredje kvartalet. I Tyskland kan BNP öka med 0,4 procent medan stagnationen fortsätter i den franska ekonomin.

"Det finns också oroande tecken på att tillväxten kan bromsa ytterligare under fjärde kvartalet. Inflödet av nya order till tillverkningsindustrin sjunker igen, för första gången på 15 månader, och förväntningarna om det kommande året vände ned i tjänstesektorn, lett av ett ras för förtroendet i Tyskland", sade Chris Williamson.

Svenska statsobligationsräntor handlades oförändrat till något lägre på tisdagen, tioårsräntan sjönk 2 punkter, till 1,54 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 52 punkter (53).

Euron försvagades knappt 1 öre mot kronan, till 9:16, medan dollarn försvagades drygt 2 öre till 7:12. TCW-index sjönk till 124,82 (124,99).

I Sverige publiceras inga preliminära PMI-data, men på onsdagen ska konjunkturinstitutet redovisa sin månadsbarometer för september.

I Kina steg HSBC:s preliminära industri-PMI i september, till 50,5 från 50,2 i augusti, i stället för att som väntat sjunka till 50,0 som analytiker räknat med.

I USA var Markits preliminära industri-PMI oförändrad på 57,9 i september jämfört med i augusti. Enligt Bloomberg News väntades 58,0. Markits chefekonom Chris Williamson var dock nöjd med utfallet och noterade i en kommentar att snabb-PMI signalerade ytterligare en månad av "imponerande tillväxt" i USA:s tillverkningsindustri i september.

"Det tredje kvartalet har som helhet upplevt den starkaste expansionen sedan sektorn började återhämta sig från finanskrisen", sade han, och påpekade särskilt en stark uppgång i jobbtillväxten och att undersökningen också antyder stigande pristryck.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något i förmiddagens Europahandel, men nedgången gröptes ur på eftermiddagen. Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 2,55 procent, 2 punkter lägre än vid samma tid på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?