Annons

Räntor och valutor: Europaräntor sjunker<br />

Europaräntorna pekar nedåt medan euron stärks något mot dollarn i tisdagens inledande handel inför preliminära inköpschefs index för september.

Under natten visade Kina-statistik att HSBC:s preliminära industri-PMI steg i september, till 50,5 från 50,2 i augusti, i stället för att som väntat sjunka till 50,0 som analytiker räknat med.

Vid den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 3 punkter till 1,00 procent, från svensk stängning på måndagen, medan den svenska tioårsräntan är ned 3 punkter till 1,53 procent.

För europeisk del domineras tisdagens makroagenda av preliminära inköpschefsindex för industrin.

Frankrikes preliminära industri-PMI steg till 48,8 från 46,9 i augusti, väntat var en marginell uppgång till 47,0. Tjänste-PMI sjönk däremot till 49,4 från 50,3, väntat 50,1.

För Tysklands del väntas industri-PMI ha sjunkit svagt till 51,2 från 51,4 och för euroområdet som helhet spås industri-PMI preliminärt också ha legat nära oförändrade nivåer, jämfört med i augusti, för såväl industri-PMI, 50,6 (50,7), som tjänste-PMI, 53,0 (53,1).

"Ytterligare nedgång skulle resa frågetecken om en redan bräcklig återhämtning", skriver Predrag Savinovic i Nordeas morgonbrev.

I eftermiddag publicerar Markit sitt industri-PMI för USA, som preliminärt väntas ha stigit marginellt till 58,0 i september, från 57,9 i augusti.

Dessutom är flera Fed-ledamöter ute på banan på eftermiddagen/kvällen och de kan eventuellt ge sin syn på förra veckans räntebeslut.

Under natten sade Narayana Kocherlakota, Fed-chef i Minneapolis, att Fed-ledamöterna bör förbättra sin kommunikation genom att säga hur länge de räknar med att det ska ta för prisökningarna att nå sitt mål.

Fed bör, enligt honom, överväga att "artikulera en tvåårig tidshorisont som benchmark för att återvända till 2-procentmålet".

Han sade också att Fed bör detaljera hur oro för finansiell stabilitet påverkar policyn.

William Dudley, Fed-chef i New York, sade i en intervju med Bloomberg News att investerarna inte bör betona centralbankens prognoser för styrräntan alltför mycket.

"Folk bör inte övervärdera värdet av de punkterna, speciellt när man kommer längre ut på tidshorisonten", sade han.

William Dudley sade också att inflationen är låg på grund av ekonomisk "slack", alltså lediga resurser, och att han ser risker mot den globala ekonomin. Ekonomiska data kommer att vara drivande för när Fed kommer att höja sina styrräntor, enligt Fed-ledamoten.

Ytterligare en Fed-nyhet var att Fed-chefen i Philadelphia, Charles Plosser, kommer att avgå från sin post den 1 mars nästa år. Under sina åtta år som regional Fed-chef har han varit en konsekvent kritiker av centralbankens omfattande penningpolitiska lättnader.

Charles Plosser har sedan Fed sänkte sin styrränta till nära noll i december 2008 varnat för att alltför mycket ackommodering riskerar kraftigt stigande inflation. Han har reserverat sig mot de senaste två FOMC-beskeden.

Charles Plosser har sagt att Fed bör signalera att styrräntorna kan komma att höjas förr snarare än senare.

Japan höll helgstängt i dag, tisdag.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 108:55 mot yenen, jämfört med 108:99 vid svensk stängning på måndagen.

Euron har samtidigt stärkts till 1:286 mot dollarn, från 1:284 på måndagseftermiddagen.

Kronan handlas 1,5 öre svagare mot euron och är i stort stabil mot dollarn.

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:1449 (7:1424) Statsobl 2y 0,17 (0,18)

EUR/SEK 9:1869 (9:1719) Statsobl 10y 1,53 (1,56)

EUR/USD 1:2858 (1:2841) Räntegap/ty 53 (53)

US obl 10y 2,55 (2,57) Tysk obl 10y 1,00 (1,03)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?