Annons

USA-börser: <br />Rekyl inledde veckan<br />

USA-börserna sjönk på måndagen, vilket tog ner S&P 500 och Dow Jones Industrial Average från förra veckans rekordnivåer. Bostadsdata från USA och uttalanden från Kinas finansminister sänkte riskaptiten. Nedgången var framförallt bred bland småbolagen.

"Småbolagen underpresterar verkligen igen och jag tror att det är problemet här. Skillnaden mellan Russel och S&P 500 ökar och det ser vissa som ett oroande tecken", sade JC O'Hara, på FBN Securities, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 17.173, medan S&P 500 tappade 0,8 procent till 1.994. Tekniktäta Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent till 4.527. Russel 2000-indexet, som innehåller mindre aktier, tappade 1,5 procent.

Omsättningen var 660 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq.

Kinas finansminister Lou Jiwei sade att hans regering inte kommer göra några större policyändringar baserat på förändringar i enskilda makroindikatorer, trots att tillväxten står inför nedåtpress. Kommentarerna tolkades som att det inte är aktuellt med nya stimulanser.

På amerikansk statistikfront sjönk försäljningen av befintliga bostäder i USA med 1,8 procent i augusti, till en beräknad årstakt på 5,05 miljoner enheter. Analytikerkåren hade räknat med en uppgång om 1,0 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Gällande centralbanksnyheter sade William Dudley, Fed-chef i New York, vid ett tal att Federal Reserve håller utkik efter tecken på bubblor i tillgångspriser och att finansiell stabilitet är avgörande för en effektiv penningpolitik.

På börsfronten hade internetrelaterade aktier en tuff dag. Alibaba, som steg 38 procent under fredagens rekordbörsnotering, sjönk 4,3 procent.

Yahoo, som är storägare i Alibaba, tappade 5,6 procent sedan Sanford C. Bernstein dragit ner rekommendationen för aktien.

Google och Facebook föll kring 1,4 procent.

Kemibolaget Sigma-Aldrich rusade 33 procent efter att tyska Merck Kgaa förvärvat bolaget för 17 miljarder dollar.

Apple meddelade att över 10 miljoner enheter således under debuthelgen för nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Detta överträffade således introduktionen av förra årets 5S och 5C, vilken uppgick till 9 miljoner enheter.

På börsen stängde Apple 0,1 procent högre.

Tesla sjönk 3,6 procent till 250 dollar, efter att JP Morgan satt sin riktkurs för elbilstillverkaren till 190 dollar.

I Dow Jones Industrial Average återfanns konglomeratet United Technologies och maskintillverkaren Caterpillar i botten på minus 1,8 respektive 1,6 procent. Starkast mot ström var Procter & Gamble och Coca-Cola som båda avancerade 0,4 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 2 punkter på 2,55 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?