Annons

Trög start på veckan<br />

Stockholmsbörsen inledde måndagen med sjunkande kurser, likt de ledande börserna på kontinenten. Främst råvarurelaterade aktier fick en tung start, i spåren av att råvarupriserna backade globalt.

Strax efter klockan 10.00 handlades OMXS30-index ned 0,6 procent till nivån 1.413. Aktier för cirka 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten minskade Euro Stoxx 50-index 0,4 procent. Tyska DAX handlades 0,5 procent lägre.

Råvarurelaterade aktier gick svagt. Globalt tappade råvarorna på måndagen och bakgrunden är att Kinas finansminister sagt att landet inte kommer att öka stimulanserna, trots att tillväxten bromsar in något, vilket pressade priserna.

Boliden tappade 2,2 procent till kursen 113:40 kronor. I fredags sänkte ABG sin rekommendation till sälj från tidigare behåll och riktkursen har justerats ned till 110 kronor.

Även Lundin Mining handlades i rött. Aktien sjönk 2,4 procent.

SSAB fick också en negativ start och backade 1 procent. Aktien gick relativt starkt förra veckan efter uppgifter om att de amerikanska konkurrenterna US Steel och Nucor flaggat för bättre resultat kommande kvartal.

Den enskilda aktie som bidrog mest till nedgången var H&M som tappade 1 procent. På torsdag rapporterar bolaget sitt resultat för det tredje kvartalet. Aktien har en stark period bakom sig och noterade sin högsta nivå någon sin förra veckan.

Mot strömmen gick Nordea som steg 0,7 procent till kursen 94 kronor. Bank of America Merrill Lynch höjer sin rekommendation till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 106 kronor från tidigare 101 kronor.

MTG återtog lite av förlorad mark och höjdes 0,9 procent. I fredags kom uppgifter om att ryska lagstiftare börjat arbeta på en lag som ska begränsa utländskt ägande i mediebolag till 20 procent, från tidigare 50 procent. MTG, som äger 38 procent i ryska CTC Media, stängde drygt 6 procent ned i fredags.

Utanför storbolagsindex steg Meda 0,5 procent till kursen 102 kronor. DNB Markets inleder bevakning med rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 120 kronor.

Fingerprint Cards avancerade 10 procent. Biometribolaget har vunnit två nya design wins med touchsensorer FPC1150 och FPC1021.

Semafo rekylerade upp 7,3 procent. Förra måndagen meddelades att aktien tagits bort ur Market Vectors Global Index, och bara under förra veckan sjönk aktien drygt 17 procent. Guldpriset sjönk svagt och handlades nära den lägsta noteringen sedan början av året.

Black Pearl handlades upp 5,7 procent. Familjen Lundin har köpt 1.000.000 aktier i det kanadensiska oljebolaget.

Börsveckans köprekommendationer kan ha fått fart på Victoria Park och B&B Tools, som höjdes 2,3 procent respektive 1 procent.

Framåtblickande

Klockan 15.00 ska Mario Draghi tala inför EU-parlamentsutskottet. Från USA kommer siffror över försäljning av befintliga bostäder i augusti klockan 16.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?