Annons

Stockholmbörsen: <br />Sura miner över Kina<br />

Stockholmsbörsen fluktuerade orkeslöst igenom måndagens session. En lägre inledning följdes av återhämtning fram till den tidiga eftermiddagen då index återigen drogs ned av försvagade New York-börser.

Bakom svagheten låg bland annat ett surt sentiment kring Kinas konjunktur vilket satte särskild press på råvarurelaterat och cykliskt. Storbankerna agerade i viss mån motvikt.

SIX Generalindex stängde 0,2 procent lägre vid 435 medan OMXS30-index sänktes 0,2 procent till 1.418. Omsättningen var 9,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 13,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Utlösande för pressen var kommentarer från Kinas finansminister Lou Jiwei i helgen. Lou Jiwei signalerade att Kina står inför en avmattning och upprepade budskapet att det inte kommer att bli några större förändringar i politiken.

Stuart Beavis vid Vantage Capital Markets menade att Lou Jiwei här givit "en riktig indikation att de senaste politiska lättnaderna faktiskt kan vara relativt begränsade".

Det var främst cykliska aktier som höll tillbaka utvecklingen, SIX-indexet SIX Cyclical 15 var ned 0,9 procent.

I gruvsektorn tappade Boliden och Lundin Mining 1,8 respektive 3,1 procent, tyngda av att Kina-oron lett till lägre basmetallpriser.

Bland de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen noterade SKF -0,5 procent, Atlas Copco -0,7 procent och Volvo -1,3 procent.

Bankerna tillhörde samtidigt dagens starkare segment. Detta efter att Bank of America Merrill Lynch har höjt rekommendationen för Nordea till köp från tidigare neutral. Nordea avancerade 1,6 procent som mest handlade aktie för dagen.

Trots att BofA-ML sänkt sin rekommendation från neutral till underperform orkade SEB 1,2 procent högre för dagen. Bland övriga storbanker steg Swedbank 0,2 procent medan Handelsbanken var upp 0,1 procent.

Elekta pressades 2,5 procent. UBS ha upprepat sin säljrekommendation nu med en ny lägre riktkurs på 60 kronor.

Bland de mindre bolagen har Fingerprint tagit hem två nya design wins från mobiltillverkare. Den hårt pressade biometribolaget, som för två veckor sedan meddelat att vd:n Johan Carlström är misstänkt för insiderbrott, återhämtade 13 procent i aktiekursen på måndagen.

Tradedoubler meddelar planer på att lansera en ny långsiktig strategi inom prestationsbaserad marknadsföring. Aktien stärktes 4,0 procent på beskedet.

Consilium stärktes 7,7 procent efter att ha signerat en avsiktsförklaring med Alstom avseende utrustning till 600 tågset.

Efter misslyckandet med att finna en partner till portföljbolaget Axelar är Karolinska Developments vd Torbjörn Bjerke hårt pressad att lyckas sälja av tillgångar. Annars väntar en nyemission i forskningsföretaget, skriver Dagens industri. Aktien sjönk 7,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?