Annons

Räntor och valutor: Uppåt i Tyskland<br />

Europaräntorna stiger överlag under tisdagen, med tyska räntor 1-3 punkter högre. Periferin är upp något mindre.

Europaräntorna har befunnit sig i en fallande trend under en längre tid, och den tioåriga tyska statsobligationen nådde 0,87 procent som lägst den 28 augusti.

Fokus ligger på ECB-mötet på torsdagen, och ECB-chefen Mario Draghis budskap. Han flaggade vid Jackson Hole i förra veckan för fallande inflationsförväntningar vilket fått marknaden att börja spekulera om breda tillgångsköp, QE. ECB-källor och andra har därefter försökt tona ned förväntningarna.

"Marknaden blev väldigt exalterad förra veckan om Mario Draghis kommentarer. Mycket är inprisat. Vi kan få se vinsthemtagningar då Draghi kanske inte levererar så mycket som marknaden prisar in. Vi ser högre räntor inför mötet", sade Allan von Mehren på Danske Bank till Bloomberg News.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:311 mot dollarn under förmiddagen, vilket ändå är relativt stabilt från måndagen. Före Mario Draghis Jackson Hole-anförande handlades dock euro/dollar på 1:325.

"Inför ECB så skulle jag vara lite försiktig om euron eftersom det ser ut som om mycket nu är inprisat i spåren av Mario Draghis kommentarer i Jackson Hole, och det finns en risk att dessa marknadsförväntningar om policyagerande är överdrivna", sade Ian Stannard på Morgan Stanley till Reuters.

Yenen har tappat brett, till 104:90 mot dollarn och 137:60 mot euron.

"Mediarapporter om att premiärminister Abe överväger att utse Shiozaki som hälsominister spär på förväntningarna om GPIF-reform, vilket hjälpt till att lyfta aktier och främja yenförsäljning. Shiozaki har aktivt drivit frågan om GPIF-reformer", sade Yuji Saito på Credit Agricole till Bloomberg News.

Yasuhisa Shiozaki kan driva på förändringar i den statliga pensionsfonden GPIF:s portföljförvaltning i riktning mot ökade aktieinnehav på bekostnad av japanska statspapper.

Japans statliga pensionsfond, GPIF, är världens största med motsvarande 1.200 miljarder dollar under förvaltning.

Svenska räntor har stigit 1-3 punkter, medan kronan tappat 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.

Ekonomistyrningsverket, ESV, ser i sin nya prognos ett underskott i de offentliga finanserna på 2,4 procent av BNP i 1,8 procent nästa år och 1,2 procent 2016. Jämfört med KI och regeringen har ESV en mer negativ syn.

Den offentliga sektorns skatteintäkter ökar svagt i år. Det beror framför allt på de skattesänkningar som genomförts. Försäljningsinkomsterna och utdelningarna från statliga bolag och från Riksbanken blir också betydligt lägre än förra året.

Kommande år ökar skatteintäkterna snabbare än i år samtidigt som utgifterna ökar måttligt, men överskott nås ändå inte under prognosperioden. Överskottsmålet nås inte under prognosperioden utan budgetförstärkningar.

ESV räknar med ett budgetsaldo på -59 miljarder kronor nästa år medan Riksgälden i juni räknade med -11 miljarder kronor.

"Den 22 oktober presenterar Riksgälden sin nästa Statslånerapport och då blir det intressant att se hur de väger in den nya samlade informationen. Härvidlag är också riksdagsvalet och utformningen av budgetpolitiken av stort intresse", skriver Swedbank i en kommentar.

Socialdemokraterna lade fram sitt valmanifest med reformer om 40,5 miljarder kronor samtidigt som finansieringen summerar till 42,0 miljarder kronor. Bland reformförslagen finns satsningar på 90-dagarsgaranti för unga, ökade bostads- och infrastrukturinvesteringar och höjd a-kassa.

Tunga poster bland finansieringen är att ta bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och krogmomsen, samt att införa en bankskatt.

USA-räntorna stiger på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter upp till 2,38 procent.

På eftermiddagens USA-agenda riktas fokus kanske främst mot ISM:s industri-PMI för augusti, klockan 16.00, som väntas ha sjunkit tillbaka marginellt till 57,0 från 57,1 i juli.

Klockan 16.00 publiceras också statistik över amerikanska bygginvesteringar i juli, som väntas ha ökat med 1,0 procent efter en nedgång med 1,8 procent i juni.

tisdag kl 11.55 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:0130 (6:9962) Statsobl 2y 0,19 (0,18)

EUR/SEK 9:1972 (9:1897) Statsobl 10y 1,44 (1,40)

EUR/USD 1:3115 (1:3135) Räntegap/ty 52 (51)

US obl 10y 2,38 (2,34) Tysk obl 10y 0,92 (0,89)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?