Annons

New York: Jättarna draglok på trött börs<br />

De ledande amerikanska aktieindexen handlades utan tydlig riktning i tisdagens inledande handel. Statistik visade att ISM-index oväntat steg i augusti och på bolagsfronten fortsatte teknikbolag som Apple och Tesla att agera draglok.

Strax efter klockan 16 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till indexnivån 17.059, medan det breda S&P 500 hade försvagats 0,1 procent till 2.002. Tekniktunga Nasdaq Composite trotsade den negativa utvecklingen med en uppgång på 0,2 procent till 4.590.

Omsättningen uppgick till cirka 110 miljoner aktier på New York-börsen och drygt 300 miljoner aktier på Nasdaq.

På statistikfronten steg de amerikanska inköpschefernas index till 59,0 i augusti, från 57,1 föregående månad. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 57,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Vidare visade statistik från US Census Bureau att byggnadsinvesteringarna i USA steg 1,8 procent i juli, efter en nedgång med reviderade 0,9 procent månaden före. Här var analytikernas förväntningar att bygginvesteringarna skulle ha stigit 1,0 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

"Överlag stöder data hypotesen att ekonomin accelererar in i det andra halvåret, vilket givetvis är positivt för aktiemarknaden. Vi har sett att investerare blivit allt mer uppmuntrade av vilket håll det pekar åt, samtidigt som intresset för investeringar i säkrare tillgångar, med lägre avkastning, minskat", sade Kevin Caron, förvaltare på Stifel Nicolaus & Co i New Jersey, till Bloomberg News.

Stora namn inom tekniksektorn fortsatte att visa styrka. Elbilstillverkaren Tesla klättrade 2,7 procent till knappt 278 dollar, efter att Stifel höjt rekommendationen till köp och skruvat upp riktkursen till 400 dollar. Samtidigt avancerade Apple 0,8 procent, med fokus alltjämt på det kommande eventet den 9 september vid vilket nya Iphone-modeller väntas.

Dollar General ökade 1,1 procent, sedan lågprisvaruhuskedjan höjt budet på rivalen Family Dollar Stores. Det nya budet på Family Dollar Stores - som steg 0,6 procent till drygt 80 dollar i den inledande handeln - är 80 dollar per aktie, upp från tidigare 78:50 dollar.

Bland de mindre bolagen utmärkte sig mjukvarubolaget Compuware med en uppgång på cirka 12 procent. Enligt The Wall Street Journal är bolaget nära att bli uppköpt av ett riskkapitalbolag som det just nu för långt framskridna samtal med, skriver Bloomberg News.

Läkemedelsbolaget Exelixis föll 51 procent, efter att en studie över dess preparat cabozantinib inte lyckats visa på en högre överlevnadsgrad än vid användning av ett annat läkemedel. Exelixis kommer att minska sin personal med cirka 70 procent för att fokusera sina finansiella resurser på andra kliniska studier för cabozantinib.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 6 punkter till 2,40 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?