Annons

Börsen: Tunn handel med Astra i botten<br />

Stockholmsbörsen stängde på tisdagen strax över nollstrecket efter en dag med mindre rörelser och fortsatt ganska tunn handel. Astra Zeneca tyngde index efter ett vd-uttalande. Finansmarknaden inväntar torsdagens besked från flera centralbanker, som ECB, och på övriga större Europabörser var utvecklingen liknande den i Stockholm.

Vid stängning var OMXS30-index upp 0,1 procent till noteringen 1.387,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 9,7 miljarder kronor.

Astra Zeneca tillhörde tisdagens förlorare inom OMXS30-index och aktien stängde 1 procent lägre. Bakom nedgången kan ligga ett uttalande från bolagets vd Pascal Soriot om att bolaget är tillbaka i ett "normalläge". Vd står fortfarande fast vid att Astra Zeneca står starkt som ett oberoende bolag. Uttalandena kommer efter en tids spekulationer om att bolaget befinner sig i återupptagna budsamtal med Pfizer.

Enligt Reuters har Pascal Soriot befunnit sig på en hjärtkongress i Barcelona de senaste dagarna och inte på huvudkontoret i London.

"Det enda jag kan säga är att jag är här - och föreställ dig var jag skulle vara om något höll på att hända", sade Pascal Soriot till Reuters i samband med mässan.

Nokia steg mest bland OMXS30-aktierna, med en uppgång på 1,6 procent. På måndagen framkom att Nokia kommer in i det tunga indexet Euro Stock 50 Index, vilket väntas öka köptrycket på aktien.

Getinge avancerade ytterligare 0,6 procent. Aktien verkar vara i ropet efter en trasslig tid med vinstvarningar och FDA-inspektioner och fallande värdering. Flera analyshus har kommit med justeringar på sistone, på tisdagen höjde Jeffries sin rekommendation för medicinteknikbolaget till köp från tidigare behåll.

Solkraftsaktien Etrion steg med 7,8 procent i spåren av tisdagsmorgonens besked om finansieringsavtal för två projekt i Japan. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt bedömde Etrions vd Marco Northland också att bolagets projekt Salvador i Chile når full effekt i början av november i år.

Strålterapibolaget Elekta, som tyngts av förra veckans rapportbesvikelse, vände upp med 1,3 procent. Elekta meddelade på tisdagsmorgonen att bolagets linjäraccelerator Versa HD fått klartecken för den japanska marknaden.

Oljeprospekteringsbolaget Shamaran fortsatte upp med 7,6 procent, och i Oslo steg DNO 3,7 procent, efter medieuppgifter om en ny olje- och gaslag i Irak.

"Enligt flera nyhetskällor i Mellanöstern finns det en överenskommelse om en ny olje- och gaslag som tillåter den kurdiska regionen att sköta sin egen oljexport", skrev Carnegie i en kommentar och påpekade att det är väldigt positivt för DNO, som har oljeproduktion i området.

Även Shamaran har verksamhet i området.

Com Hem låg i toppen på Large Cap-listan med en uppgång på 2,5 procent. Aktien har en svag kursperiod bakom sig. I torsdags inledde SEB bevakning av kabel tv-operatören med rekommendationen sälj.

Från USA kom på eftermiddagen siffror som visade att inköpschefsindex i augusti var det starkaste sedan mars 2011. Statistiken fick dock ingen större effekt på Stockholmbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?