ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Reinfeldt spås få nytt toppjobb

  • Fredrik Reinfeldt. Foto: Anders Wiklund/TT
Han har hyllats av ledare som Angela Merkel och David Cameron. Snart kan Fredrik Reinfeldts namn dyka upp i spekulationerna om vem som blir nästa generalsekreterare för FN, enligt en internationell källa.

Avgående statsminister Fredrik Reinfeldt lämnar svensk politik med svansen mellan benen. Men internationellt är han fortfarande mycket väl ansedd.

Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron hyllat honom och ett toppjobb inom EU är väl inom räckhåll. Om han vill och orkar, vill säga.

Reinfeldts popularitet är så pass stor i EU att han snart kan dyka upp som en möjlig kandidat för att ta över när Ban Ki-Moon när sydkoreanen avgår efter tio år som FN:s generalsekreterare. Det menar i alla fall en högt uppsatt internationell källa med god insyn i hur FN-arbetet fungerar. Det rör sig givetvis om spekulationer än så länge, men spekulationer värda att lyssna på.

I den informella turordning som råder inom FN är det nämligen Europas tur att nominera en kandidat. Vidare har konsensus varit att det är Östeuropas tur att få se en av de sina ta över posten som generalsekreterare. Östeuropa är den minsta av FN:s fem regionala indelningar och den enda som aldrig sett en kandidat nå positionen som generalsekreterare.

Serbiens förre utrikesminister Vuk Jeremic, som var ordförande för FN:s generalförsamling mellan 2012 och 2013, är ett hett namn, liksom Slovakiens Jan Kubis, i dag FN:s sändebud till Afghanistan.

Bulgariens regering har även nominerat Irina Bokova, i dag generaldirektör för Unesco och Litauens president Dalia Grybauskaites har också dykt upp som ett möjligt namn.  

Men enligt di.se:s källa ska konflikten mellan Ryssland och Ukraina ha skadat östvurmandet betydligt. Nominerade kandidater måste nämligen få ett tyst godkännande från samtliga fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd innan de kan gå vidare i processen. Och en vanlig uppfattning i FN-skrapan i New York är att Rysslands president Putin inte är så pigg på att godkänna en kandidat från ett motståndarland inom det gamla östblocket.

Enligt di.se:s källa var bland annat Litauens president Dalia Grybauskaites aktuell redan när Ban Ki-Moon omvaldes 2011, men blockerades efter en hemlig markering från ryskt håll.

Det är i detta frostiga läge som Fredrik Reinfeldt kan framstå som en bra kompromisskandidat. Sverige är med i EU, men inte i NATO, vilket gillas av ryska politiker. Landet har dessutom god ställning historiskt inom FN, tack vare individer som Dag Hammarskjöld och Jan Eliasson.

Utrikesminister Carl Bildt är visserligen mer kvalificerad för jobbet än Reinfeldt. Men Bildts hårda uttalanden om Ryssland de senaste åren har förmodligen gjort honom till ännu en persona non grata i Kreml.

Istället är det alltså riksdagsvalets stora förlorare, Fredrik Reinfeldt som kan bli namnet på allas läppar i FN-skrapan de närmaste året. Är han intresserad har han gott om tid att vila upp sig och fixa till sitt CV. Den nya generalsekreteraren tar inte över förrän i slutet av 2016.

Tyck till