Annons

Räntor och valutor: Pundet stärks efter nej<br />

De amerikanska marknadsräntorna var stabila efter svensk stängning på torsdagen, men har stigit svagt i fredagens asiatiska handel på spekulationer om att Skottland har röstat nej till självständighet och efter Federal Reserves räntebesked på onsdagen. Dollarn har stärkts mot yenen men tappat mot euron.
Foto:Scott Heppell

Rösträkningen i den skotska folkomröstningen pågår fortfarande och även om det för närvarande lutar mot ett nej till självständighet så återstår många valdistrikt.

"Det kommer att bli en vändning av flykten till kvalitet. Folk kan köpa mer riskfyllda tillgångar. Ett 'nej' kommer att hjälpa den politiska stabiliteten i Europa. Den amerikanska ekonomin går bra", sade Will Tseng, räntehandlare på Mirae Asset Global Investment i Taipei, till Bloomberg News.

Enligt handlare har investerare som köpt amerikanska räntepapper för att skydda sig mot turbulens på finansmarknaderna i händelse att skottarna röstar ja till självständighet nu börjat trappa ned på den handeln.

Enligt en YouGov-undersökning gjord bland 1.828 människor i Skottland efter att de röstat tydde på att nej-sidan får 54 procent av rösterna och ja-sidan 46 procent.

Pundet har stärkts från cirka 1:639 mot dollarn vid svensk stängning på onsdagen till runt 1:65 på fredagsmorgonen.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av ledande indikatorer för augusti, där en ökning med 0,4 procent väntas enligt Bloomberg News enkät.

Japanska räntor pekar svagt uppåt, Tokyobörsen stiger och yenen har försvagats ytterligare mot dollarn på fredagen.

Japans ekonomiminister Akira Amari sade till reportrar på fredagen att abrupta växelkursrörelser inte är bra för Japans ekonomi och att regeringen inte kommer att besluta om ytterligare momshöjningar utan andra åtgärder. Enligt Bloomberg News sade han också att japanska aktier fortfarande är undervärderade.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något till 1:292 mot euron, men har stärkts mot yenen till 109:3.

Kronan är 5 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron.

På fredagens tunna makroagenda finns också tysk PPI ovh bytesbalans från euroområdet.

fredag 5.40 (torsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:0883 (7:1377) EUR/USD 1:2920 (1:2889)

EUR/SEK 9:1567 (9:2001) USD/JPY 109:27 (108:82)

Jp obl 2 0,97 (0,07) Jp obl 10 0,59 (0,57)

Ty obl 2 -0,06 (-0,05) Ty obl 10 1,08 (1,10)

US obl 2 0,58 (0,58) US obl 10 2,64 (2,63)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?