Annons

Räntor och valutor: Stiger tack vare Fed<br />

Europaräntorna stiger i den inledande handeln på torsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. USA-räntorna handlas fortsatt på högre nivåer i spåren av Fed-beskeden, med såväl den två- som tioåriga statsobligationen 3 punkter högre.

Fed behöll frasen "considerable time" (den betydande tid som ska gå mellan avslutat QE och en första räntehöjning), men marknaden fokuserade mer på de höjda prognoserna för styrräntan, fed funds, i FOMC-ledamöternas punktestimat ("dot plot"). Ledamöternas medianprognos för fed funds landade på 1,375 procent i slutet av 2015, 25 punkter upp från juni.

Janet Yellen betonade vid en pressträff att det var lämpligt att behålla "considerable time" men att det inte finns någon mekanisk tolkning av vad begreppet innebär. Det är "mycket villkorat" och Feds guidning är inte kalenderbaserad.

Hon tillade att det inte är mycket som har förändrats i kommitténs syn på de ekonomiska utsikterna sedan de tidigare projektionerna publicerades i juni, och punktestimaten om styrräntan har bara rört sig uppåt "relativt lite".

Marknadens förväntningar, enligt fed funds-terminerna, ligger dock fortsatt klart under medianprognoserna i FOMC:s "dot plot". Tidigare har även en rapport från San Francisco-Fed visat att investerare kan underskatta Feds räntehöjningar.

Janet Yellen tonade ned detta på presskonferensen.

"Det är inte helt klart att det finns ett gap, det finns skilda uppfattningar om huruvida ett sådant gap existerar", sade hon.

Credit Suisse skriver i en kommentar Fed-beskeden var lätt hökaktiga, även om det inte ändrar deras syn på kort sikt.

"Vår prognos för timingen av den första räntehöjningen har inte ändrats efter dessa nyheter. Vi tror fortsatt på en första höjning under tredje kvartalet 2015 med antagandet om att marknaden initialt kommer att göra en del av åtstramningen för Fed (i form av högre räntor). Men vi erkänner att risken mot vår prognos är att den första höjningen kommer tidigare snarare än senare", skriver Credit Suisse.

Goldman Sachs tycker inte att Fed gav några nya signaler om den framtida penningpolitiken. Även om prognoserna för räntan drogs upp något så upprepade Janet Yellen att Feds policy är databeroende och den framåtblickande guidningen var oförändrad. FOMC-uttalandet hänvisade också till den senaste nedgången i inflationen och lediga resurser på arbetsmarknaden.

"Marknadsreaktionen säger oss därmed mer om marknaden än om Fed", skriver Goldman Sachs.

Dollarn har stärkts cirka 1 cent till 1:286 mot euron, och gått från 107:30 till 108:65 mot yenen.

Pundet har stärkts till 1:630 mot dollarn inför den skotska folkomröstningen om självständighet. Vallokalerna stänger klockan 23.00 svensk tid ikväll och valresultat väntas först tidigt på fredagen.

Den senaste mätningen från Yougov (refererad i Telegraph) visar att nej-sidan leder med 52 procent mot ja-sidans 48 procent.

SEB konstaterar att många frågor saknar svar inför folkomröstningen, som framtida valuta, statsskuld och EU-medlemskap.

"Skottland kommer som fristående land inte kunna behålla pundet och samtidigt vara helt oberoende - finanspolitiska krav/restriktioner på budget och bankutlåning måste införas. Kan skottarna lämna Storbritannien, ansluta sig till EU men utan att införa euron? Vi väntar oss ett 'Nej' i dag", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Svenska räntor stiger marginellt i den inledande handeln på torsdagen. Kronan har tappat 3 öre mot dollarn men stärkts 2 öre mot euron.

På agendan står för svensk del BNP andra kvartalet i fokus, med en väntad liten upprevidering från "snabbens" +0,2 procent under kvartalet och +1,9 procent i årstakt.

Klockan 10.00 meddelar Norges Bank räntebesked och presenterar en ny penningpolitisk rapport. De väntas hålla räntan oförändrad och möjligen presentera en flackare bana.

Cirka klockan 11.15 kommer tilldelningen vid ECB:s första TLTRO (lång villkorad repa), där prognosen i Bloomberg News enkät pekar mot 150 miljarder euro i utlåning.

Under eftermiddagen kommer från USA bostadsbyggande i augusti och Philadelphia fed index i september.

 

torsdag kl 9.00 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:1603 (7:1294) Statsobl 2y 0,18 (0,18)

EUR/SEK 9:2200 (9:2413) Statsobl 10y 1,56 (1,56)

EUR/USD 1:2877 (1:2962) Räntegap/ty 49 (51)

US obl 10y 2,61 (2,58) Tysk obl 10y 1,07 (1,05)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?