Annons

Räntor och valutor: Stiger på Fedbesked<br />

USA-räntorna handlas fortsatt på högre nivåer och dollarn bibehåller i stort den förstärkning som kom i spåren av Fed-beskeden på onsdagen. Fed behöll frasen "considerable time" (den betydande tid som ska gå mellan avslutat QE och en första räntehöjning), men marknaden fokuserade på de höjda prognoserna för styrräntan, fed funds, i FOMC-ledamöternas punktestimat ("dot plot").

På torsdagsmorgonen handlas den tvååriga amerikanska statsobligationen på 0,57 procent, 3 punkter upp från svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är lika mycket upp på 2,61 procent.

Federal Reserve beslutade som väntat att minska de månatliga obligationsköpen med 10 miljarder dollar till 15 miljarder dollar per månad, och Fed-chefen Janet Yellen sade att det kommer att avslutas i oktober.

Fed behöll också formuleringen om "considerable time" i FOMC-uttalandet. Men samtidigt drogs FOMC-ledamöternas enskilda ränteprognoser upp.

15 av 17 Fedledamöter tror att en första räntehöjning kommer under 2015 som senast. Ledamöternas medianprognos för styrräntan, fed funds, landar på 1,375 procent i slutet av 2015, 2,875 procent i slutet av 2016 och 3,75 procent i slutet av 2017. I motsvarande prognoser i juni var medianprognosen 1,13 procent i slutet av 2015 och 2,50 procent i slutet av 2016.

Janet Yellen betonade vid en pressträff att det var lämpligt att behålla "considerable time" men att det inte finns någon mekanisk tolkning av vad begreppet innebär. Det är "mycket villkorat" och Feds guidning är inte kalenderbaserad.

Hon tillade att det inte är mycket som har förändrats i kommitténs syn på de ekonomiska utsikterna sedan de tidigare projektionerna publicerades i juni, och punktestimaten om styrräntan har rört sig uppåt "relativt lite".

Credit Suisse skriver i en kommentar att den stegvisa övergången till en mer hökaktig penningpolitisk hållning fortsatte på onsdagen, men inte på det sätt som väntades. Det var FOMC:s räntekarta och en uppdaterad exitstrategi som skakade om marknaderna, och inte policyuttalandet i sig.

FOMC-uttalandet behöll referenser till en "betydande" del lediga resurser på arbetsmarknaden och frasen om "betydande tid" mellan avslutat QE och en första räntehöjning. Och beskrivningen av inflationen var mer duvaktig än i juli.

Men FOMC:s ränterekommendationer kom in högre än vad som antagits för hela prognosperioden fram till och med 2017.

Detaljerna i exitplanen var rätt neutrala vad gäller utsikterna för räntorna. Men bara det faktum att Fed skapade en ny plan för policynormalisering gav en viss konkretisering till att Fed verkligen kan ha börjat strama åt policyn vid denna tid nästa år.

"Vår prognos för timingen av den första räntehöjningen har inte ändrats efter dessa nyheter. Vi tror fortsatt på en första höjning under tredje kvartalet 2015 med antagandet om att marknaden initialt kommer att göra en del av åtstramningen för Fed (i form av högre räntor). Men vi erkänner att risken mot vår prognos är att den första höjningen kommer tidigare snarare än senare", skriver Credit Suisse.

Även Danske Bank noterar att FOMC-prognoserna gav Fed-beskeden en hökaktig ton.

"Vid presskonferensen försökte Janet Yellen tona ned guidningen som kalenderbaserad och betonade att den var länkad till utvecklingen i ekonomin. Det förefaller dock troligt att den framåtblickande guidningen kommer att släppas vid nästa möte i oktober. Fed kan ha dragit sig för att ta bort det vid detta möte för att inte framstå som alltför hökaktigt givet de stora förändringarna i prognoserna (om räntan)", skriver Danske Bank.

De tror att korträntorna i USA kommer att stiga och avkastningskurvan plana ut, samtidigt som dollarn stärks i takt med en ändrad prissättning.

Ett skäl till att korträntorna fortsatt varit låga är att de synes vara attraktiva relativt de negativa räntorna i euroområdet. Korträntorna i euroområdet kan därmed ha skapat störningar i prissättningen i USA.

"Förr eller senare kommer korträntorna att återspegla verkligheten däremot, och en omprissättning kommer sannolikt att ske närmare inpå den första räntehöjnning", skriver Danske Bank.

Commerzbank noterar att Fed tvekade med att gå genom exitdörren. Fed behöll frasen "considerable time" men Janet Yellen försökte ge detta en mer pragmatisk innebörd, och betonade starkt att detta är i högsta grad databeroende.

De tror att en första höjning kommer i juni 2015, men Fed vill hålla alla alternativ öppna.

"Generellt känner sig Fed säkra på sin hållning om långsamt långsamt från den senaste inflationsdatan. Inflationen har uppenbart stannat sin marsch mot Feds 2-procentsmål. Onsdagens KPI för augusti är det senaste exemplet som understryker låginflationsmiljön. Detta minskar uppenbarligen på trycket på de policyansvarig att skynda på en exit från den okonventionella policyn", skriver Commerzbank.

Dollarn har stärkts cirka 1 cent till 1:286 mot euron, och gått från 107:30 till 108:65 mot yenen.

"Genom att höja från noll till 1,375 procent så talar vi om en aggressiv åtstramning som kommer att ske. Varje höjning av Fed-utsikterna för fed funds-nivån bör definitivt vara positivt för dollarn", sade Roger Bayston på Franklin Templeton till Bloomberg News.

På torsdagens agenda står för svensk del BNP andra kvartalet i fokus. Klockan 10.00 meddelar Norges Bank räntebesked och presenterar en ny penningpolitisk rapport.

Cirka klockan 11.15 kommer tilldelningen vid ECB:s första TLTRO (lång villkorad repa). Klockan 16.00 kommer Philadelphia Fed-index i USA, och klockan 23.00 svensk tid stänger vallokalerna i Skottland, efter att befolkningen röstat om självständighet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?