Annons

Nordenbörser: Följde Europa upp<br />

De nordiska börserna steg brett under torsdagens handel, och följde därmed mönstret på de europeiska handelsplatserna.De nordiska börserna steg brett under torsdagens handel, och följde därmed mönstret på de europeiska handelsplatserna.

Vid stängning var det nordiska indexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, upp 1,1 procent till indexnivån 1.383.

OBX steg 0,3 procent, med DNO som bästa aktie. Investerarna i bolaget gladdes på torsdagen åt rapporter från Reuters om att olja från irakiska Kurdistan är på väg till Asien och möjligen Kina. Oljeexporten från Kurdistan är kontroversiell eftersom den irakiska regeringen i Bagdad hävdat att den är illegitim, men om Kina skulle visa sig vara köpare av den kurdiska oljan skulle det kunna medföra att andra länder följer efter, skriver Reuters. DNO, som har en stor del av sin produktion i Kurdistan, klättrade 3,6 procent.

Ett annat bolag vars aktier stärktes på Oslobörsen var Schibsted. Kursen stöddes av att SEB uppgraderat sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll. Schibsted stängde 2,0 procent högre.

I Danmark steg C20 Cap med 0,9 procent, där Vestas anförde med en uppgång på 3,7 procent. Mads Zink, chefshandlare vid Danske Bank, lyfte fram omotiverade kurstapp under den senaste tiden som en förklaring till uppgången.

TDC följde därefter i vinnarlistan, på +2,8 procent, med stöd från en höjd rekommendation från tyska Landesbank Baden-Wurttemberg.

Samtidigt gick bankerna starkt, när Nordea, Danske Bank och Jyske Bank alla steg över 0,6 procent.

I Finland steg H25 med 0,2 procent. UPM-Kymmene, som var en av onsdagens bästa aktier med +2,6 procent efter en uppjusterad rekommendation från Credit Suisse, fortsatte upp 0,9 procent på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?