ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ericsson slutar utveckla modem

  • Hans Vestberg, vd för Ericsson. Foto: Tor Johnsson

Närmare 1.600 jobb försvinner när Ericsson skrotar sin modemutveckling. Värst drabbat är Lund, där knappt 700 medarbetare uppmuntras söka nya jobb inom verksamheten för radionät.

Telekomjätten Ericsson slutar utveckla tunna modem. Beskedet påverkar de 1.582 medarbetare som jobbar inom enheten. Av dessa jobbar 689 i Lund, medan resten jobbar i andra länder.

”Vi ska inleda fackliga förhandlingar i Sverige och de andra länderna. Vi vet ännu inte hur stor övertaligheten blir”, säger Elisabeth Manzi, presschef på Ericsson.

Parallellt med nedläggningen av modemenheten ska Ericsson trappa upp sin forskning och utveckling inom radionät, främst inom så kallade small cells, energieffektivitet och M2M-kommunikation. Koncernen har därmed ett omedelbart behov att anställa cirka 500 nya medarbetare inom detta område i Lund. Övertaliga medarbetare inom modemområdet uppmuntras söka dessa nya tjänster.

”Många av de som jobbar med modemutveckling har rätt kompetens att söka dessa tjänster”, säger Elisabeth Manzi.

Den uppskattade forsknings- och utvecklingskostnaden för modemutvecklingen förväntas vara oförändrad på cirka 2,6 miljarder kronor för helåret 2014, skriver Ericsson. Skrotandet väntas leda till en betydande kostnadsreduktion under första halvåret 2015 och från och med andra halvåret 2015 ska enheten inte längre påverka koncernens resultaträkning.

Ericsson tog över modemverksamheten när det samriskbolag som ägdes tillsammans med ST Microelectronics splittrades i augusti 2013. I augusti 2014 fick man ut den första produkten med ett integrerat Ericsson-modem på marknaden, modemet M7450, som Ericsson fortsätter att leverera till kunder.

Ericsson beskriver verksamheten som krympande, konkurrensutsatt och präglad av hård prispress.

Tyck till