Annons

Råvaror: Metallpriserna stiger<br />

Oljan har gått sidledes på onsdagen medan basmetallerna är upp på rapporter om kapitalinjektioner i Kina. Guldet stiger något inför Fed-beskeden på onsdagskvällen.

Vid klockan 8.30 handlas WTI-oljan i första termin 0,13 dollar ned till 94,75 dollar per fat, medan Brent är 0,07 dollar ned till 98,98 dollar per fat.

Opecs generalsekreterare Abdalla El-Badri sade på tisdagen att organisationens produktionskvot kan komma att sjunka med 0,5 miljoner fat per dag till 29,5 miljoner under nästa år.

"Att minska utbudet verkar rimligt. Opecs medlemmar kommer troligen att minska den lediga kapaciteten och strama åt marknaden under de kommande tre till fyra månaderna. Vi har redan sett att Saudiarabien har gjort det", sade Jonathan Barratt på Ayers Alliance Securities till Bloomberg News.

Enligt American Petroleum Institute, API, steg de amerikanska lagren av råolja med 3,3 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av råolja vid Cushing, leveranspunkten för WTI, minskade med 0,6 miljoner fat.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps på onsdagen, och där väntas oljelagren ha minskat med 1,2 miljoner fat.

I Kina uppges centralbanken PBOC tillföra 500 miljarder yuan i likviditet till de fem största bankerna. Programmet innebär att varje bank får 100 miljarder yuan vardera genom stående lånefaciliteter med en löptid på tre månader.

Stimulansen kommer efter svag statistik på senare tid.

"Det är som kvantitativa lättnader med kinesiska förtecken. Hotet är att tillväxten sjunker under komfortzonen hos de policyansvariga och det kommer att kräva ytterligare lättnader", sade Louis Kuijs på RBS till Bloomberg News.

Basmetallerna är överlag upp. Kopparns tremånaderstermin har stigit 32 dollar till 6.933 dollar per ton.

"Rapporten från Kina lyfte sentimentet på marknaden, vilket lättat på oron för att Kinas ekonomi bromsar in. Om koppar stänger över 7.000 dollar kommande dagar så kan vi få se mer stöd komma in", sade Tetsu Emori på Astmax Asset Management till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna är guldet 2 dollar högre och silver svagt upp.

Fokus ligger på Fed-beskedet ikväll, och då i synnerhet på vad Fed gör med frasen "considerable time", den betydande tid det ska ta mellan avslutat QE och en första räntehöjning.

"Då den amerikanska ekonomin fortsätter att återhämta sig och penningpolitiken i andra länder divergerar, särskilt i Europa och Kina, så kommer dollarn att förbli stark och det sätter tryck på ädelmetallerna", sade Yang Xi på Yongan Futures till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn stärkts marginellt under morgonen, med euro/dollar på 1,295.

 
Noteringar klockan 8.30:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:13 USD 94:75
Brent, första termin -0:07 USD 98:98
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +32 USD 6.933
Zink +7 USD 2.287
Aluminium +3 USD 2.029
Nickel +51 USD 18.151
Bly +12 USD 2.128
Tenn +168 USD 21.363
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:92 USD 1.237:51
Silver +0:01 USD 18:73
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.05 84.12


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?