ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Minecraft-affären fyller statens skattkista

  • Foto: Thomas Anroth / TT
Det ser ut att bli en tuff start för Magdalena Andersson som finansminister. Snart kan hon dock få en välbehövlig välkomstpresent. Försäljningen av datorspelsbolaget Mojang ser ut att ge staten 5 miljarder kronor i extra skatteintäkter.

Som Di har rapporterat betalar Microsoft 17,8 miljarder kronor för att köpa spelet Minecraft av de tre grundarna Markus Persson, Jakob Porsér och Carl Manneh. Enligt de uppgifter som finns till hands verkar köpet betalas kontant.

Mojang ägs av bolaget Notch Development som i sin tur ägs av de tre grundarnas ägarbolag. Samtliga bolag är registrerade i Sverige.

”Mitt intryck är att de flesta som säljer är beredda att betala skatt i Sverige. Det är så pass bra i Sverige och även om det är legalt möjligt att minska skatten genom en flytt utomlands kan det innebära en processrisk med Skatteverket”, säger Peter Hellqvist, skattejurist på PWC.

Det första som händer är att pengarna går till respektive grundares bolag vilket inte leder till någon skatt. Efter det finns flera möjliga vägar.

3:12-reglerna för fåmansföretag är kända för sin snårighet, men i det här fallet blir utfallet ändå relativt enkelt att förutspå.

”Om någon exempelvis vill plocka ut 1 miljard kronor så kan man grovt säga att 995 Mkr beskattas som kapitalinkomst med 30 procent”, säger Peter Hellqvist.

Det gör att den totala skattesatsen hamnar väldigt nära 30 procent, vilket motsvarar 5,3 miljarder kronor av de 17,8 miljarder som Microsoft betalar.

Ett andra alternativ är att grundarna väljer att inte röra pengarna de första fem åren.

”Om en entreprenör låter pengarna ligga i träda så minskar skatten i detta exempel med 5 procentenheter”, säger Peter Hellqvist.

Den totala skattesumman blir då nära 25 procent, motsvarande 4,5 miljarder kronor. Det skulle kunna täcka Socialdemokraternas utlovade infrastruktursatsningar under mandatperioden eller en tiondel av försvarsbudgeten.

Men det finns ett tredje alternativ: Att grundarna inte plockar ut pengarna ur sina bolag. Kapitalvinsten är då skattefri i bolaget men pengarna kan endast användas till investeringar eller nya projekt.

Åtminstone en del av pengarna ser ut att kunna användas på just det sättet, då Markus Persson i juli ändrade verksamhetsområdet för Notch Enterprises till att gälla även licensiering och investeringar i datorspel.

Di har sökt Mojang-grundarna för en kommentar men de hade vid denna artikels publicering inte återkommit i frågan.

Tyck till